Vanuit zijn kantoor in Amsterdam-Zuid ziet advocaat Aernout Zappey, partner bij Levenbach Advocaten, het Vondelpark liggen. Tijdens een rondje door het park kan hij goed laten zien hoe het in de hoofdstad wemelt van de nieuwe vervoersmiddelen. De gadgetfreak bezit er zelf twee, een elektrische step en dito skateboard. Of hij daar niet wat te oud voor is? ‘Nu ik niet meer de zegen heb van de eeuwige jeugd, heb ik, zoals mijn moeder altijd zegt, een onbestemde leeftijd. Wat maakt het uit hoe oud je bent, ik vind ze supergaaf. Als je in de stad een paar kilometer verwijderd bent van je bestemming, pak je zo’n step uit je kofferbak en scheur je op een heel comfortabele manier verder.’ Waarom je ze dan nog relatief weinig ziet in de hoofdstad? ‘Je mag er hier de weg niet mee op. Dat heeft ermee te maken dat het geen brommer of snorfiets is. Om hem legaal te krijgen, moet er een zadeltje op, en achteruitkijkspiegels. Dan wordt het een soort scootmobiel en zijn de charme en de handigheid eraf.’ Maar Zappey ziet kansen: ‘In Parijs, Barcelona en Tel Aviv zijn elektrische steps al in de verhuur, dus ze zijn ergens in de Europese handelszone al toegelaten.’

Aernout-Zappey3-1
Aernout Zappey, beeld: Jean-Pierre Jans.

Zoals het een goed advocaat betaamt, dook Zappey in de regels. ‘Dit soort nieuwe vormen van mobiliteit kunnen een oplossing bieden voor de congestie in de stad. Maar je ziet dat wet- en regelgeving geen gelijke tred houdt met de ontwikkelingen in de maatschappij. De Wegenverkeerswet geeft geen mogelijkheden om zonder goedkeuring van de RDW met dit soort voertuigen de weg op te gaan.’ Zappey heeft er ook een zakelijk belang bij, als eigenaar van Wasteboards en The Caps Connection, bedrijven die skateboards en meubels maken van gerecyclede plastic doppen. ‘Ik dacht dat het leuk zou zijn om het plankje van de elektrische steps van gerecyclede doppen te maken.’ Wasteboards ontstond enigszins toevallig, vertelt de innovatieve advocaat. ‘Ik raakte een paar jaar geleden betrokken bij de oprichting en ontwikkeling van Plastic Whale, die boten bouwen van plastic afval. Vanaf die boten vissen ze plastic flessen uit de gracht en daar maken ze weer nieuwe boten van. Ik bedacht dat je ook iets met de flessendoppen moest doen en wilde er, als oud-skater, een skateboard van maken. Het idee is dat een skater een dopje dat op straat ligt, als waardevolle grondstof beschouwt.’ Zappey kocht een oven, liet een mal maken en na vele weekenden testen was het skateboard van plastic doppen een feit. ‘Heel lastig, want niemand heeft ooit krachtberekeningen gedaan voor dopjes.’ Zappey weet wat marketing is, de wasteboards liggen in veertig winkels in heel Europa en het bedrijfje staat op festivals met een mobiele board-bakkerij in een zeecontainer. De dopjes koopt hij van een goed doel: ‘We hebben een overeenkomst met het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds. Zij zamelen met een dopjesactie voor hondenbezitters 100.000 kilo per jaar in.’

Geloofwaardiger

Rijk wordt Zappey nog niet van zijn bedrijf, al gaat het volgens het businessplan wel geld opleveren. Het ondernemen helpt hem in zijn advocatenpraktijk, stelt hij: ‘Als advocaat met een eigen start-up word je geloofwaardiger voor andere ondernemers en start-ups. Ze zien dat ik aan den lijve ondervind hoe het is om geen financiering te krijgen, of weer zo’n ronde door te moeten.’ Ook zijn netwerk is verbreed. ‘Ik heb nu veel contacten in de duurzame hoek.’ Het ondernemen veranderde zijn beeld van hoe hij advocaat wil zijn. Hoe dat gaat: ‘We onderhandelen met een grote partij die een mooie order wil plaatsen. Als advocaat adviseer je dan altijd over algemene voorwaarden en wat een klant wel of niet moet accepteren bij het sluiten van de deal. Ik merk nu dat er dat bij zo’n grote partij niet zoveel valt te bespreken. Het is gewoon hun compliance, hun voorwaarden, en that’s it. Dat verandert me, daardoor kijk ik nu bij mijn klanten ook meer naar de business opportunity dan naar de nitty ­gritty details.’

Terugwandelend naar kantoor, passeert Zappey het ene na het andere advocatenkantoor. Amsterdam-Zuid staat er vol mee. Hoe onderscheidt Levenbach zich van al die concurrentie? ‘Ja, dat is lastig. Wij hebben veel buitenlands werk door ons lidmaatschap van een internationale organisatie van onafhankelijke advocatenkantoren, LawExchange International. We zijn relatief klein, we onderscheiden ons door meer te doen dan je verwacht van zo’n klein kantoor en door samen met klanten te ondernemen. Dat verwachten onze klanten, voornamelijk internationaal georiënteerde bedrijven, ook van ons. Ik heb een brede interesse, vind het echt interessant wat mijn klanten doen, welke diensten ze verlenen. Ik probeer me daar zo veel mogelijk in te verdiepen. Naast het juridisch advies heb ik ook een bescheiden mening over waar ze mee bezig zijn.’ Zijn vak, de commerciële advocatuur, beschrijft hij als het bedenken van creatieve oplossingen voor complexe problemen. ‘De wereld juridificeert nog steeds exponentieel. De behoefte aan juridische kennis zal niet afnemen, maar verschuift van het productiewerk, wat in hoog tempo wordt geautomatiseerd, naar creatie. Advocaten hebben straks ook niet meer alleen de juridische kennis, maar zijn eerder een business-advisor met een juridische achtergrond en blik.’

Aernout Zappey

2018-heden        The Caps Connection

2015-heden         Wasteboards

2000-heden       Levenbach Advocaten

Getrouwd, twee kinderen

Bolsius

Erik Jan Bolsius

Freelance journalist

Profile page
Advertentie