De twee ministers doen daarmee de toezegging gestand die Grapperhaus eerder dit jaar deed aan de Tweede Kamer. Volgens de bewindslieden is in de regio’s Rotterdam en Zeeland West-Brabant een begin gemaakt met de intensivering van afdoeningsbijstand. Ook de acht andere regio’s treffen hun voorbereidingen. ‘De verwachting is dat in de loop van het najaar er steeds meer regio’s daarmee aan de slag zullen gaan, zodat alle regio’s vóór het einde van 2019 een start maken met de intensivering van afdoeningsbijstand’, aldus de ministers.

Volgens de beide bewindslieden zijn ze nog in gesprek met de NOvA over de vergoeding van de afdoeningsbijstand voor advocaten. We hebben het vertrouwen dat we tot goede afspraken zullen komen, zo schrijven ze.

De Tweede Kamer vroeg het kabinet dit voorjaar zo spoedig mogelijk te realiseren dat verdachten bijstand krijgen van een advocaat bij het opleggen van alle strafbeschikkingen via ZSM.

IMG_2295

Standaard advocaat bij ZSM-afdoening

Mensen die in een ZSM-procedure een strafbeschikking krijgen aangeboden door het OM, krijgen vanaf het najaar standaard bijstand van een advocaat.

KeesPijnappels_01

Kees Pijnappels

Hoofdredacteur

Profile page
Advertentie