Het beeld dat regelmatig in de media wordt geschetst van de advocaat die uit is op procedures en de oorzaak zou zijn van escalerende echtscheidingen is onjuist. Dat stelt Theda Boersema, lid van de algemene raad van de NOvA, op grond van een recent WODC-rapport.

Volgens het rapport Scheidingen 2018 daalde het aantal echtscheidingen vorig jaar opnieuw. In slechts veertien procent van de gevallen moet de rechter een inhoudelijk oordeel vellen. Het merendeel (86 procent) wordt in goed overleg geregeld of zonder inhoudelijke procedure afgedaan.

Volgens Boersema is dat onder meer te danken aan advocaten in het familierecht die hun cliënten begeleiden bij het vinden van goede oplossingen in overleg met hun ex. ‘Zij gaan met partijen om de tafel zitten, passen mediationtechnieken toe en filteren daar waar nodig de emoties die een oplossing in de weg staan. Dit kost veel tijd en inspanning maar wel met resultaat. Hopelijk realiseert de minister zich dat bij het afschaffen van rechtsbijstand in echtscheidingen de kans groot is dat het aantal echtscheidingen op tegenspraak enorm zal toenemen. De kosten zullen stijgen en de maatschappelijke schade en de schade bij kinderen zal toenemen.’

Advertentie