Rondom de inschrijving ontstond eerder dit jaar verwarring. Veel advocaten schreven zich al in, terwijl ze nog niet de benodigde opleidingspunten hadden gehaald. Inmiddels heeft de advocatenorde alle advocaten hierover opnieuw bericht. Dat heeft de afgelopen maanden geleid tot 700 gewijzigde inschrijvingen, meldt AR-portefeuillehouder Bernard de Leest.

Valse start

Register online button

Deel advocaten onterecht geregistreerd in rechtsgebiedenregister

Ruim 3500 advocaten hebben zich geregistreerd in het rechtsgebiedenregister. Een aantal advocaten heeft dat onterecht gedaan.

Toch blijven verschillende CvA-fracties bezorgd. ‘Het is van groot belang dat het register betrouwbaar is voor de rechtzoekende’, stelde Irna Oomen van de fractie Amsterdam. ‘Nu is dat niet volledig het geval. Als ik een journalist was zou ik advocaten uit het register gaan bellen en vragen of ze hun opleidingspunten hebben. Voor je het weet staat het in de Telegraaf en heb je een valse start.’ Ook andere fracties vinden de situatie problematisch. Zij stellen voor om advocaten pas per 1 januari 2020 formeel te verplichten al hun punten binnen te hebben. Ook wordt gepleit voor uitstel van de lancering van het register, die gepland staat per 1 juli.

De AR wil vasthouden aan 1 juli, maakte algemeen deken Johan Rijlaarsdam woensdag duidelijk. Hij vindt de kwestie inmiddels voldoende ‘overzichtelijk’ om mee verder te kunnen. ‘Het gaat voor mij om een klein haakje in een verder goed systeem. Een systeem dat voor groot belang is voor alle rechtzoekenden. Laten we er mee starten.’ De deken zei wel toe dat de communicatie over de juiste voorwaarden richting advocaten door blijft gaan en dat overtreding van de regels niet wordt getolereerd. ‘Zo iemand krijgt van mij een brief met een kopie naar de lokale deken.’ Het is volgens de AR de eigen professionele verantwoordelijkheid van de advocaat om de inschrijving op orde te hebben.

Advertentie