She breaks the law ging dit voorjaar van start in Londen. Inmiddels hebben al ruim 1300 vrouwen op leidinggevende posities in de juridische branche zich aangesloten. In de VS zijn  lanceringen geweest in New York en Chicago. Na Amsterdam staan Sydney, Mumbai, New Delhi en Toronto op de planning.

Het netwerk werd geboren tijdens een etentje. ‘Er kwam een diepgaand gesprek op gang met mede-oprichters Priya Lele (Legal Process Design Lead bij Herbert Smith Freehills in Londen) en Christie Guimond (senior manager bij White & Case LLP in Londen) over gelijkheid tussen mannen en vrouwen,’ vertelt Leijtens. ‘Samenwerking is hard nodig was de conclusie. Er zijn zoveel vrouwelijke leiders in de juridische branche die van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren. Dat ondersteunen we met She breaks the law.’

Innovatie

She breaks the law onderscheidt vier deelterreinen: SHE connects, SHE shares, SHE develops en SHE creates. Het netwerk richt zich voornamelijk op innovatieve ontwikkelingen. Dat is een belangrijke reden voor Petra Zijp, managing partner bij NautaDutilh, om lid te worden van het netwerk. ‘Iedereen is volop bezig met innovatie en bedrijven zijn in transitie. We hebben alle hersens nodig en met She breaks the law kunnen we zorgen dat deze hersens samenkomen. Door inspirerende verhalen van andere vrouwen te horen over mooie dingen op het gebied van techniek en innovatie kunnen we de transitie die gaande is goed doorkomen.’

Christ’l Dullaert Le Tableau noemt het knap dat het netwerk meteen internationaal is. ‘Dat is heel sterk en geeft het meer allure.’ Vanuit haar interimbureau ziet Dullaert veel voorbeelden als het gaat om ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. ‘Ik zie binnen kantoren vaak dat het niet goed gaat, dat men het niet goed doet. Een voorbeeld is dat vrouwen wanneer ze kinderen krijgen als eerste de kantoorborrel overslaan. Mannen hebben het politieke spel beter door. Dat spel speelt zich juist bij kantoorborrels af. Bezuinigen op het aantal uren op kantoor door kantoorborrels over te slaan, moeten vrouwen dus juist niet doen. Het is nuttig als vrouwen via dit netwerk hun verhalen kunnen delen. Ook al hoop ik dat dit soort events over vijf of tien jaar niet meer nodig zijn.’

Delen van kennis

Claudia Zuidema, uitgever bij De Lex Media en secretaris bij the FIPE, het netwerk voor vrouwelijke experts binnen het intellectuele eigendom, is met name geïnteresseerd in het delen van kennis op het gebied van data en privacy. ‘Andere vrouwen ontmoeten die vernieuwing op die terreinen voorstaan, is voor mij de reden om lid te worden.’

De komende tijd zetten de drie oprichters in op de hosting van wereldwijde events, het opstellen van focusgroepen en het ontwikkelen en laten groeien van een digitaal platform. ‘We willen nog meer landen bereiken, maar we willen vooral een echte community vormen voor samenwerking.’

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie