Zijn carrière als advocaat begon in 1989 tijdens een student-stage bij de gebroeders Anker in Leeuwarden. ‘Willem Anker bood aan dat, wanneer ik na drie jaar werken in de fiscaliteit nog steeds ambitie zou hebben om advocaat te worden, ik hem kon bellen. Dat heb ik gedaan.’ Via Anker kwam Vos in contact met Pieter Huisman van De Roos & Pen Advocaten in Amsterdam. Hij kon zijn stagiair worden. Later nam Jurjen Pen het patronaat over. Sinds 2014 is Vos partner bij Hertoghs.

Vos is werkzaam op het gebied van de fiscale advocatuur: fiscaal proces- en straf- en invorderingsrecht. Met name de combinatie tussen de financiële belangen en de daarmee gepaard gaande emoties spreekt hem aan. ‘Als fiscaal advocaat is geen dag hetzelfde en acteer je op het scherp van de snede. De fiscus heeft veel machtsmiddelen en bij FIOD- en boeken­onderzoeken moet je alle zeilen bijzetten om de belangen van je cliënt zo goed mogelijk te behartigen.’

Vos noemt het steeds een uitdaging het beste resultaat voor de cliënt te behalen. ‘Daarnaast is het achterliggende verhaal van de cliënt doorgaans boeiend. Inzicht daarin kan ook helpen bij het bepalen van de juiste strategie voor de cliënt.’

Vos werkt graag samen met jonge mensen. Hij haalt veel werkplezier uit het begeleiden van stagiairs, zoals hij de afgelopen jaren tweemaal deed. ‘Ik probeer ze het vertrouwen te geven dat ze op mij kunnen bouwen. Ik wil hen graag helpen om een uitstekende advocaat te worden. Met als motto: je kunt meer dan je denkt.’

Een goed advocaat is volgens Vos vakinhoudelijk top. ‘Dat is de basis. Verder draait het vooral om je personal skills. Veel zaken worden uiteindelijk geschikt en dan komt het aan op je communicatieve en onderhandelingsvaardigheden. Aan overtrokken boos gedrag heb je niets.’ Vos raadt daarom elke advocaat aan om een mediationopleiding te doen. ‘De vaardigheden die je daar opdoet, zijn voor elke advocaat een must.’

Vos ziet voor de toekomst vooral kansen en mogelijkheden. ‘Artificial intelligence zal zeker impact hebben en ons vak in positieve zin beïnvloeden. Het uitzoekwerk en juridische analyses worden naar een hoger niveau gebracht: de computer is daarin denk ik slimmer dan de mens. Wij kunnen ons dan richten op onze menselijke kwaliteiten.’

Het zilveren jubileum werd onlangs bij Vos thuis in Amsterdam gevierd. Zijn collega’s waren van de partij, maar ook zijn patroons Huisman en Pen. ‘Ik vind het heel bijzonder dat zij mij als buitenstagiair wilden opleiden.’

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie