Harde muziek, nachtelijk gebonk op de deuren, ruzie, drinken op straat – sinds de zomer van 2018 komen er klachten binnen bij woningcorporatie Laurentius over ‘ongure types’ in een huis in Bavel. Het zijn vrienden van meneer W., de officiële huurder. Negen maanden en meerdere waarschuwingen later is Laurentius het zat. In kort geding vraagt de corporatie de kantonrechter in Breda om uitzetting.

Over de vraag of W. de enige bewoner is, hoeft in elk geval geen twijfel te bestaan. Hij heeft zijn Poolse huisgenoten meegenomen. Zo onguur zijn ze op het oog trouwens niet. Ze zitten met z’n drieën op het bankje achter hem; een voor een komen ze braaf naar voren om de rechter hun identiteitsbewijs te laten zien.

‘Laurentius zegt: er wonen meer mensen in uw huis dan mag en er is overlast,’ zegt de rechter tegen W.

‘Ik kan niet mijn gasten op straat gooien,’ zegt W. ‘Zijn mijn vrienden. Geboren in zelfde stad.’

‘De buurvrouw zegt dat het bij u een soort opvang lijkt,’ zegt de rechter.

‘Die mensen wonen niet bij mij vast,’ zegt W. ‘Een maand, twee maanden, weer ander werk zoeken. Soms een week, soms twee dagen.’

‘Wat vindt u ervan dat uw gasten overlast veroorzaken?’ vraagt de rechter.

‘Is niet netjes,’ zegt W. ‘Ik heb gehoord: mensen van Laurentius komen bij mij als ik niet thuis ben. Gehoord over mes op tafel, zware situaties bij mij, en matras in keuken. Maar als ik kom, vraag ik: is zo? En dan ik hoor iets anders.’

‘Het gaat niet om meneer zelf,’ zegt de wijkconsulent van Laurentius. ‘Hij helpt zijn buren, is vriendelijk. Maar hij is wel verantwoordelijk voor wat er in zijn woning gebeurt. Er wonen veel senioren in het complex, die zijn doodsbang.’

De rechter kijkt peinzend. ‘Meneer W. wil graag nog een kans.’

‘Zijn laatste kans heeft meneer gehad in december,’ zegt advocaat Michelle Martinot stellig. ‘Eerder heeft Laurentius ook al afspraken met hem gemaakt, maar die is hij niet nagekomen. Hij is een aardige man. Maar het is echt vrij ernstig. Het balkon van de buurvrouw moet nu dicht worden gemaakt omdat ze daar zijn geweest.’

‘Ik ga hier over nadenken,’ zegt de rechter. Ze heeft tijdens de zitting vooral W. aan het woord gelaten, maar advocaat Martinot is niettemin zeker van haar zaak – het dossier bevat alle niet-nagekomen afspraken en verklaringen van buren. Twee weken later blijkt haar gelijk. W. en zijn vrienden moeten binnen twee weken hun huis uit (ECLI:NL:​­RBZWB:2019:2403).

Meer weten? Lees de uitgebreide versie op advocatenblad.nl, rubriek Ter Zitting.

Lars1

Lars Kuipers

Freelance journalist

Profile page
Advertentie