Kind van Bhagwan

prins-van-liefde

Prins van Liefde (Lebowski Publishers, 2019) is het autobiografische verhaal van advocaat Samuel Vermeulen. Hij beschrijft zijn turbulente jeugd als kind van volgelingen van de Indiase Bhagwan en zijn worsteling met zijn persoonlijke ontwikkeling tot volwassen man.

‘Met kleren en al werd zijn lichaam op de brandstapel gelegd en de snel oplaaiende vlammen omhelsden de duisternis met licht,’ omschrijft ­Samuel Vermeulen (33) zijn eerste herinnering aan een lijk, dat van Bhagwan in 1990. Samuel was toen vier jaar oud. Zijn ouders waren volgelingen van de Indiase goeroe. Na de dood van Bhagwan werd zijn moeder opgenomen in een inrichting, ze verloor haar ouderlijke macht. Zijn vader raakte op het verkeerde spoor, prostituees en harddrugs kregen hem in de greep. Samuel belandde bij een pleeggezin.

Het overlijden van zijn vader was de aanleiding voor het schrijven van zijn eigen levensverhaal Prins van Liefde, de naam die hij in India kreeg als volgeling van Bhagwan. In korte hoofdstukken beschrijft Vermeulen chronologisch belevenissen uit zijn jeugd. De hoofdstukken worden afgewisseld door handgeschreven memoires van zijn vader.

Vermeulen was ruim zeven jaar advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek. Inmiddels is hij zijn eigen kantoor SAMUEL | LAW begonnen, gericht op natuurlijke personen en kleine ondernemers. In zijn nawoord beschrijft hij ‘een zekere ontkieming van het besef dat ook ík het recht heb om er te zijn’. Een aangrijpend verhaal, registrerend opgeschreven, waarbij de lezer Vermeulens gevoelsleven vaak alleen kan afleiden uit de beschrijvingen van zijn belevenissen.

Intelligent debuut

pollack-de-taak

’Een advocaat moet veel durven zonder al te grote risico’s te nemen,’ schrijft auteur Robert Pollack halverwege zijn thriller De Taak (Ambo|Anthos, 2019). Daarmee verraadt hij zijn advocatuurlijke wortels.

Robert Pollack is het pseudoniem van Rob Polak (58), geboren en getogen in Amsterdam. Het grootste deel van zijn werkzame leven was hij advocaat. Net voor zijn zilveren jubileum stopte hij in 2012 als partner bij De Brauw. Nu wijdt hij zich aan het schrijven en is hij raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof Den Haag. De Taak is zijn debuutroman.

Het boek draait om twee Europese ambtenaren die, in opdracht van de Raad van Europa, naar Sint-Petersburg worden gestuurd om de dood te onderzoeken van een Russische advocaat. Het verhaal is geïnspireerd op de Magnitski-affaire. Deze jurist ontdekte in 2008 dat Russische overheidsfunctionarissen miljoenen aan belastinggeld hadden gestolen en wit­gewassen. Vervolgens werd hij zelf gearresteerd. In november 2009 overleed hij in zijn cel, 37 jaar oud.

Pollack is erin geslaagd een spannende en intelligente thriller te schrijven, met boeiende dialogen en verrassende wendingen. Dat zijn boek daarmee de herinnering aan Magnitski levend houdt, geeft het extra bestaansrecht.

Zweedse cold case

beyond-all

Een gruwelijke moord of een pijnlijke gerechtelijke dwaling? Die vraag onderzoekt de Zweedse advocaat Sophia Weber in de Engelstalige thriller Beyond All Reasonable Doubt (Other Press, 2019), van Malin Persson Giolito.

Als een brute moordenaar, zo kent het hele land dokter Stig Ahlin die levenslang kreeg voor het doodsteken van een vijftienjarig meisje. Maar klopt dat beeld wel? Advocaat Sophia Weber wordt getipt door een voormalig hoogleraar dat er grote fouten zijn gemaakt in de zaak. ‘Ik geef je de kans om de droom van elke advocaat waar te maken,’ zegt de wetenschapper. Weber grijpt de cold case aan en gaat op onderzoek uit.

Tijdens haar zoektocht ontstaat twijfel. Over de veroordeling, die trekken heeft van trial by media. En bij Weber zelf, die steeds minder goed weet wie ze kan geloven of vertrouwen. Terwijl de publieke opinie zich tegen haar keert, verdiept de advocaat zich verder en verder in de psyche van de veroordeelde. Malin Persson Giolito, zelf jarenlang advocaat geweest in Brussel, weet er een wat verwarrende, maar uiteindelijke louterende zoektocht van te maken.

Rechtbankdrama

dertien

Dert13n, de thriller van de Ierse mensenrechtenadvocaat Steve Cavanagh (Luitingh-Sijthoff, 2019) is het vierde boek in de reeks over advocaat en voormalig oplichter Eddie Flynn.

Dertien juryleden beslis­sen over het lot van de veroordeelde Robert ­Solomon. De Hollywoodster wordt aangeklaagd voor de moord op zijn vrouw. Solomon heeft alle schijn tegen, maar zijn advocaat Eddie Flynn twijfelt aan zijn schuld. De lezer weet al vanaf het begin dat niet ­Solomon, maar een jurylid de moordenaar is. Dat staat nota bene op de achterflap verklapt. Bovendien begint het boek vanuit het perspectief van jurylid Joshua Kane, die zijn perfecte moord beraamt. Toch zit Dert13n vol onverwachte wendingen wat het moeilijk maakt om het boek weg te leggen.

Huiselijke thrillers

better-sister

De Amerikaanse Alafair Burke mag zich verheugen in een stijgende populariteit als schrijfster van domestic thrillers, waar ogenschijnlijk huiselijk geluk anders uitpakt.

Ze baseert haar thrillers onder meer op haar ervaringen als officier van justitie in Oregon. Behalve auteur is ze ook universitair docent strafrecht. Haar jongste roman The Better Sister (Harper, 2019) is vooralsnog alleen verkrijgbaar in het Engels. Hoofdpersoon Chloë trouwt de ex van haar ontspoorde zus en voedt diens zoon op, om vervolgens verstrikt te raken in een ingewikkelde moordzaak.

Soepel geschreven maar iets te veel lijkend op haar vorige bestseller De echtgenote, die wel in het Nederlands verkrijgbaar is (Xander, 2018). Dat geldt overigens ook voor De ex die deze maand bij dezelfde uitgever verschijnt.

Verslag van een cold case

Mockup-DZN

Verslaggever Max Steenberghe van het Eindhovens Dagblad kreeg in 2013 van de politie de gelegenheid om een cold case-onderzoek van dichtbij te volgen.

Het betrof de zaak-Nicole, over het vijftienjarig meisje Nicole van der Hurk, dat in 1995 werd verkracht en vermoord. Pas in 2014 kon een verdachte worden aangehouden, onder meer op grond van DNA-sporen. Deze man, Jos de G., bijgestaan door strafadvocaten Job Knoester en Yvonne van der Hut, wordt uiteindelijk vier jaar later in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het verkrachten en doden van Nicole.

De zaak-Nicole (Eindhovens Dagblad, 2019) biedt een uiterst gedetailleerd beeld van een complex onderzoek in een moordzaak en de bewijsvoering in de daarop volgende rechtszaken. Zware kost, maar zeker voor straf- en slachtofferadvocaten niet te missen.

Misdaadroman over advocaten en rechters

gilhuis

In de debuutroman van rechter Karsten Gilhuis spelen advocaten en rechters de hoofdrol.

‘Later op de avond merkte Kroon echter tot zijn genoegen dat het nieuws dat hij de snackbarschutter bijstond als een lopend vuurtje door de Jonge Balie ging en hij in elk gesprek het spreekwoordelijke middelpunt was.’ Het is een typerend beeld uit de misdaadroman De overtreding (Elikser, 2017), die een blik achter de schermen geeft van de advocatuur en de rechterlijke macht. De onderlinge verhoudingen tussen de togadragers zijn een rode draad, net als het gevoelsleven van elk karakter.

Tegelijk is er een klassiek misdaadplot. Advocaat Kroon leidt een marginaal bestaan totdat hij een grote moordzaak in de schoot geworpen krijgt. Het kan zijn doorbraak worden. Verder spelen twee mannelijke rechters en een jonge vrouwelijke raio een belangrijke rol. Gilhuis werkte als advocaat op de Zuidas en werd in 2007 rechter, nu bij rechtbank Gelderland.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie