Van Nimwegen en Bloos verzwegen jarenlang de relatie die ze hadden en wekten de schijn van belangenverstrengeling, onder meer omdat Van Nimwegen Bloos benoemde tot hoofdofficier. In een hard rapport werden deze vermoedens dit jaar bevestigd door de commissie Fokkens, die onderzoek deed naar integriteitsschendingen in brede zin bij het OM.

Dienstreis

Enkele specifieke resultaten uit dat onderzoek zijn nu voor het OM aanleiding om te onderzoeken of het duo strafbaar gehandeld heeft. Het gaat onder meer om een dienstreis die Van Nimwegen en Bloos in 2012 maakten naar een congres in Thailand. De commissie Fokkens vond het ongewenst dat het koppel deze reis samen ondernam terwijl ze al een relatie hadden. Een ander onderwerp van onderzoek is de beïnvloeding van een aanbesteding door Van Nimwegen in zijn tijd als procureur-generaal. Hij begunstigde hierbij het softwarebedrijf van een familielid.

Het gaat vooralsnog om een oriënterend onderzoek naar eventueel strafbaar handelen. De twee zijn op dit moment geen verdachten, laat het OM weten in een verklaring. Afhankelijk van de uitkomsten van deze verkenning wordt besloten of er een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld. Het College wil beide voormalige hoofdofficieren nu ook ontslaan. Tot nu toe waren zij geschorst en met verlof.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie