Soeteman reageert op de discussie over Amsterdamse strafrechters die drie tot vier keer hogere straffen opleggen voor vuurwapenbezit. Zo willen zij een signaal afgeven aan de Amsterdamse onderwereld met zijn vele liquidaties. ‘Die behoefte begrijp ik’, zegt Soeteman. ‘Alleen de manier waarop het gebeurt, is onzorgvuldig. Het is plotseling gedaan, zonder het openbaar te maken. Pas nadat een journalist de praktijk ontdekte, heeft men het nieuwe beleid gepubliceerd.’

De grote verschillen in strafmaat tussen Amsterdam en de rest van het land zijn volgens Soeteman slecht voor de rechtsgelijkheid. ‘Ook in Utrecht zijn heftige liquidaties geweest, dan is het een lastig verhaal dat je in Amsterdam drie keer zoveel straf krijgt als je buiten met een vuurwapen op zak loopt. Als strafadvocaten zullen wij in deze zaken betogen dat iedere verdachte dezelfde strafmaat dient te krijgen.’

stoer doen

Woordvoerder Domien Huijbregts van rechtbank Amsterdam geeft aan dat rechtsgelijkheid ook voor Amsterdamse strafrechters het uitgangspunt is. ‘Alleen kunnen lokale omstandigheden het wenselijk te maken om te werken met lokale in plaats van landelijke oriëntatiepunten.’ Er zijn in Amsterdam bijzonder veel zeer ernstige zaken rond vuurwapenbezit, aldus Huijbregts. ‘Zoals over volautomatische wapens met geluidsdempers. Dat heeft onze strafrechters ertoe gebracht om samen een aantal afspraken te maken.’ Wel zijn individuele rechters altijd vrij om zelf te beslissen welke strafmaat ze precies aanhouden.

Het afschrikwekkend effect op criminelen is beperkt, stelt Soeteman. ‘Als jij op weg bent naar een liquidatie, interesseert je dat jaar extra straf niet.’ De verzwaring kan wel effect hebben op ‘jongens die een beetje tof willen doen met een wapen op straat’, denkt de NSVA-voorzitter. ‘Dat is goed, want stoer doen is ook gevaarlijk. Maar straf dan in heel Nederland op dezelfde manier. Je wilt niet dat Amsterdammers uitgaan in Den Haag, omdat het daar uiteindelijk goedkoper winkelen is bij de rechtspraak.’

Eenheid creëren

Inmiddels hebben Rotterdamse strafrechters aangegeven wellicht mee te willen in de zwaardere straffen voor vuurwapenbezit. Rechters uit Overijssel zeggen juist vast te houden aan de afgesproken landelijke richtlijnen. ‘Dat geeft juist de verschillen aan’, vindt Soeteman. ‘Dat wil je niet hebben. Strafrechters zouden landelijk in overleg moeten gaan om een eenheid te creëren.

Stijn Dunk

Redacteur Advocatenblad

Profile page
Advertentie