Personen- en familierechtadvocaten vragen aan betalende cliënten vaak een fors uurtarief om de onderbetaling bij de gefinancierde rechtsbijstand te kunnen compenseren, zegt Ingrid Maste. ‘De advocaat bedrijft daarmee eigenlijk inkomenspolitiek. En dat hoort thuis bij onze overheid en niet bij advocaten.’

Ingrid-Maste-m
Ingrid Maste

Maste wijst op onderzoek van de Commissie-Van der Meer, waarin werd vastgesteld dat advocaten die werken op toevoegingsbasis al jaren worden onderbetaald. Uit protest tegen de ‘lakse houding’ van de overheid, start Maste een actie. De laatste drie maanden van dit jaar verlaagt ze haar uurtarief van de gebruikelijke 198 euro exclusief btw naar 160 euro exclusief btw voor de eerste vijfentwintig uur voor alle cliënten. ‘Dit geldt zowel voor mijn bestaande als nieuwe cliënten,’ kondigde Maste (@meesterlijk81) haar actie deze week op Twitter aan. ‘Daar staat tegenover dat ik in die maanden geen nieuwe cliënten op basis van gefinancierde rechtsbijstand zal aannemen.’

Met een zaak op toevoegingsbasis is Maste vaak dertig tot veertig uur bezig, legt ze uit. Daarvan vergoedt de Raad voor Rechtsbijstand slechts zeven tot tien uur. ‘Mensen die een toevoeging aanvragen, hebben vaak extra steun nodig. Je kunt niet zeggen: maak zelf je ouderschapsplan. Die zaken vreten tijd.’

Vroeger compenseerde Maste grote gecompliceerde toevoegingszaken waarin veel tijd niet werd gedeclareerd, met kleine zaken met relatief veel declarabele uren. Tegenwoordig lukt dat veel minder goed, zegt Maste. ‘Mensen die geen complexe echtscheiding hebben, kiezen voor een snelle mediation of stappen naar een internetadvocaat/mediator zonder gefinancierde rechtsbijstand. De “gewone” advocaten krijgen dus vaak alleen nog de gecompliceerdere zaken.’

Daar komt bij dat de overheid de laatste jaren steeds minder uren is gaan vergoeden in echtscheidingszaken, vervolgt Maste. ‘Voor voorlopige voorzieningen kreeg je bijvoorbeeld een aparte toevoeging. Dat is nu niet meer zo.’

Om een signaal af te geven aan minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming, start Maste nu met haar proef. ‘Door de onderbetaling besluiten veel advocaten geen rechtsbijstand op toevoegingsbasis meer te verlenen. Die beslissing wil ik nog niet nemen. Wellicht brengt deze actie meer advocaten op ludieke ideeën?’

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie