Deze week maakte de juridische zoekmachine LexIQ samen met de Erasmus Universiteit bekend dat het veel uitmaakt bij welke rechtbank je een ontslagzaak begint. Zo heb je volgens LexIQ als werkgever veel meer kans op een positief resultaat bij rechtbank Oost-Brabant dan bij rechtbank Amsterdam. Dingemans, zelf advocaat arbeidsrecht in Amsterdam, herkent dat er regionale verschillen bestaan. Ze is benieuwd naar de oorzaken: ‘Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met de aard van de aangebrachte zaken.’

Dingemans

Maar dat er regionale verschillen zijn tussen rechtbanken in ontslagzaken, is volgens Dingemans onder arbeidsrechtadvocaten al lang bekend. ‘Het is voor ons geen nieuws. Sinds de jaren negentig bestaan bijvoorbeeld de zogeheten ontbindingsstatistieken. Dat is jaarlijkse analyse van alle gepubliceerde ontbindingszaken. Daarin vind je vergelijkbare resultaten en tendensen. Die hadden vooral betrekking op de hoogte van de toegekende vergoedingen.’

Verbetering rechters

Met de techniek van LexIQ is het beter mogelijk een digitaal verfijnd en actueel overzicht van de meest recente ontwikkelingen bij te houden, zegt Dingemans. ‘Dat heeft een meerwaarde. Al bestaan ook daar al varianten op. Zo verspreiden wij als VAAN een wekelijkse nieuwsbrief onder onze leden en onderhouden we een databank met actuele uitspraken. Daarin kun je specifiek zoeken op rechtbank of rechter. Al deze initiatieven helpen om de rechtspraak transparanter te maken.’

Dingemans verwacht dat rechters hun voordeel zullen doen met de nieuwste inzichten. ‘Rechters zullen hier naar kijken. Ik denk dat ze er iets mee gaan doen. De professionaliteit van de Nederlandse rechtspraak in het arbeidsrecht is in mijn perspectief vrij hoog. Mijn indruk is ook dat rechters open staan voor verbetering.’

Zaken selecteren

De groeiende invloed van big data-technieken op de advocatuur heeft volgens Dingemans twee kanten. ‘Er zitten risico’s aan vast, je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat advocaten meer gaan selecteren in het aannemen van zaken. Maar de grotere transparantie hoort bij de moderne tijd. Vroeger wist je als advocaat niet eens wat er aan de andere kant van het land gebeurde. Nu heb je daar voortdurend zicht op. Toegenomen kennis verhoogt de kwaliteit van de rechtspleging.’

Stijn Dunk

Redacteur Advocatenblad

Profile page
Advertentie