Inzet van de discussie is de nieuwe regeling voor de vergoeding van het jeugdpiket voor advocaten. De aanwezigheid van een advocaat bij het verhoor van minderjarige wordt nu verplicht, terwijl maar een deel van deze uren vergoed wordt. Dit leidde de afgelopen maanden tot fel verzet van jeugdstrafrechtadvocaten. Diverse kantoren kondigden aan te stoppen met het jeugdpiket.

Dat geldt ook voor het kantoor van Reinier Feiner, jeugdstrafrechtadvocaat in Rotterdam. Feiner neemt deel aan het landelijk overleg over de kwestie tussen het ministerie en belangenorganisaties, zoals de NOvA en de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN). In dit overleg leek lange tijd geen beweging te zitten, tot de tweet van de minister gisteren. ’Het is natuurlijk eerst zien dan geloven maar ik heb er vertrouwen in dat de minister snel met een werkbare oplossing komt’, aldus Feiner. ‘Ik verwacht binnen enkele weken.’

Opvallende tweet

Dekker reageerde op een activistische tweet van Feiner met de tekst: ‘Ik zie het probleem. Laat helder zijn: bij nieuwe verplichtingen hoort een redelijke vergoeding. Dit gaan we dus fixen’. Welke oplossing dit concreet wordt, is nog niet bekend, volgens een woordvoerder van Dekker. ‘We willen aan de sector duidelijk maken dat we het probleem zien en gaan oplossen.’ Dat Dekker zijn toezegging per tweet doet is opvallend. ‘Twitter is de plek waar de discussie over dit thema zich veel heeft afgespeeld’, verklaart de woordvoerder. ‘Dus was het een logische keuze.’

Zolang er geen definitieve oplossing ligt, gaan de acties in het land gewoon door, benadrukt Feiner. ‘We blijven druk zetten. Vandaag nog hebben we in Rotterdam een bijeenkomst om ons voor te bereiden op het scenario dat we er niet uit komen met de minister. In dat geval stopt een hele groep Rotterdamse advocaten per 1 oktober met het jeugdpiket.’

Jeugdrechtadvocaten Overijssel stoppen met minderjarigenpiket

De advocaten van Vlug Huisman Maarsingh Strafpleiter uit Deventer stoppen met deelname aan het minderjarigenpiket.

Kritische reacties

De tweet van de minister leverde op Twitter een stroom aan reacties op. Advocaten reageerden overwegend sarcastisch. ‘Alsof je je ooit bekreund hebt over een redelijke vergoeding,’ twitterde strafrechtadvocaat Sander Janssen. ‘Alsof er niet al jaren en jaren aandacht wordt gevraagd voor die redelijke vergoeding. Alsof je ook maar iets ‘gefixt’ hebt sinds je minister bent. Alsof het je ene fuck kan schelen.’

Critici verwezen geregeld naar andere tekortkomingen bij toevoegingen. Zoals advocatenkantoor Oosterbaan-Van Veen: ‘Fixt u dan ook even dat er vergoedingen komen voor pro forma zittingen, regiezittingen, zittingen opheffing schorsing etc? Want dat worden we nu ook geacht voor niets te doen.’

Stijn Dunk

Redacteur Advocatenblad

Profile page
Advertentie