Monsterproces-Holleeder

Nederlands bekendste crimineel Willem Holleeder is deze zomer door de rechtbank van Amsterdam veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Een vrouwelijk schrijversduo legde het proces vast.

Net als tien jaar geleden woonden journalisten Anke Sprakel en Estella Heesen namens juridisch persbureau Argos het proces bij. Vanaf de eerste dag tot en met het vonnis deze zomer. Het verslag is vastgelegd in Monsterproces – Verslag vanuit De Bunker (Scriptum, 2019). Tijdens het proces ruim tien jaar geleden zagen ze in Holleeder een ware entertainer en nationale knuffelcrimineel. Nu was hij een getergd man, ziek van het verraad van zijn zussen. In De Bunker was hij gespannen, schraapte voortdurend zijn keel en explodeerde als zijn zus hem sarde. Voor wie het proces nog eens wil ­nalezen.

Zinloos-op-de-zuidas

ZINLOZE SOAP

Een vermakelijke bedrijfssoap. Maar ook een giftige kritiek op de gang van zaken in advocatenkantoren en andere bedrijven aan de Zuidas.

Zo kan de roman Zinloos op de Zuid­as (Smashwords Edition, 2019) van Gern Huijberts getypeerd worden. Huijberts werkte 25 jaar lang op burelen waar in zijn ogen ambitieuze machtsspelletjes en ineffectieve bedrijfsgoeroes de boventoon voerden. Voor de één is het een wat karikaturaal beeld, voor de ander feest van herkenning. De stijl van het boek is zowel grappig als genadeloos te noemen. Fans van de al net zo zinloze tv-serie Zuidas kunnen hier hun hart ophalen.

Twee-eeuwen-tegenstrijdig-belang

TEGENSTRIJDIG BELANG

Als mensen (te) veel verschillende petten ophebben, gaat het vaak mis. Berichten over belangenverstrengeling door bestuurders komen dan ook geregeld in het nieuws.

Niets nieuws onder de zon, blijkt uit de oratie Twee eeuwen tegenstrijdig belang (Boom juridisch, 2019) van Matthijs de Jongh, hoogleraar en raadsheer. In de loop der tijd hebben we wel geleerd beter om te gaan met het fenomeen, laat De Jongh zien. De analyse van het probleem is verdiept, er zijn gedragsregels ontwikkeld en de sancties zijn effectiever geworden. Toch blijft belangen­verstrengeling een heikel punt: mensen blijven immers mensen. Dat toont De Jongh onder meer aan de hand van het levensverhaal van twee voormalige Rotterdamse havenbaronnen.

Ook de actualiteit komt in de oratie aan bod. Zo behandelt De Jong de rol van de Ondernemingskamer bij tegenstrijdig belang. Ook doet hij suggesties op het gebied van de bestuurdersaansprakelijkheid.

De-nieuwe-professional-service-firm

JEZELF OPNIEUW UITVINDEN

De uitdrukking ‘jezelf opnieuw uitvinden’ behoort inmiddels tot de ergste jeuktaal. Niettemin is dat precies wat de auteurs van De nieuwe professional service firm (Scriptum, 2019) beogen.

In hun boek, bedoeld voor advocaten, accountants en adviseurs, waarschuwen ze voor onvermijdelijke veranderingen. ‘Er is nu nog tijd om even opzij te stappen en te kijken hoe wij ons kunnen wapenen voor de structurele ommekeer die al aan de gang is.’

Volgens de drie auteurs, Martijn van der Mandele, Henk Volberda en Rob Wagenaar, is de toekomst aan de professional community. Dat is niet meer het traditionele partnerkantoor of de imposant grote corporation en evenmin de vrijblijvende alliantie, maar een flexibele ondernemende vorm daar tussenin. Volgens de auteurs is het een gemeenschap van zelfstandige firma’s met elk hun eigen specialisme, die samenwerken en samen investeren in een gemeenschappelijke visie.
Het 250 pagina’s tellende boek biedt niet alleen een overzicht van alle bedreigingen, maar bevat ook inspiratie en ideeën om de professional community ‘op te starten’. U bent gewaarschuwd.

Het-verhaal-van-de-grondwet

DE IDEALE WERELD

We leven in de eeuw van de grondwet. Bijna alle landen hebben er tegenwoordig een. Driekwart van al die grondwetten is van na 1975.

Waarom is zo’n oeroud verschijnsel de laatste jaren ineens zo populair? Waarom leven wereldwijd meer mensen onder een grondwet dan onder een eigen dak? Waarom hebben meer mensen grondwettelijke rechten dan een dagelijkse warme maaltijd, een smartphone of onderwijs? In Het verhaal van de grondwet (Prometheus, 2019) probeert Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, historisch, biologisch, sociaalpsychologisch, economisch, politiek en juridisch te begrijpen waar de grondwet vandaan komt. Het antwoord (spoileralert): Grondwetten voorzien in de behoefte een ideale wereld te schetsen, net als religies.


serieburgerlijkproces/IV

GOEDKOOP ADVIES

Het bindend advies als alter­natieve vorm van geschilbeslechting schijnt in Nederland populairder te zijn dan elders.

Het is dan ook relatief goedkoop en informeel. Niettemin gaat er nogal eens iets fout, waarna alsnog een (dure) gang naar de rechter volgt.
In Het bindend advies doorgelicht (Wolters Kluwer, 2019) beoogt oud-rechter Bart Punt de beperkte regelgeving over het fenomeen inzichtelijk te maken. Aan de hand van jurisprudentie laat hij zien waar het mis kan gaan en hoe het risico op vervolgprocedures kan worden verkleind.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie