Advocaten die een minderjarige bijstaan tijdens een piketverhoor krijgen met ingang van morgen een extra vergoeding voor vervolgverhoren. Deze vergoeding bedraagt 1,5-punt per vervolgverhoor. Dat is volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid circa tweehonderd euro inclusief btw.

De verhoging geldt met terugwerkende kracht. Alle jeugdstrafrechtadvocaten die van 1 juni tot en met 2 september 2019 minderjarigen bijstonden in lichte en middelzware zaken, krijgen alsnog voor elke zaak een extra vergoeding. Hun vergoeding wordt verhoogd tot 2,25-punt. Dat is volgens het ministerie ongeveer driehonderd euro inclusief btw.

'Redelijke vergoeding'

Met de verhoging komt Dekker zijn toezegging na die hij vorige week op Twitter deed: hij beloofde de kwestie te zullen ‘fixen’. In een toelichting op zijn besluit erkent Dekker dat advocaten door de per 1 juni ingevoerde regeling meer werk moesten doen voor dezelfde vergoeding.

‘Ik snap dat advocaten hier tegenaan liepen’, zegt Dekker nu. ‘Zij moeten voor nieuwe verplichtingen een redelijke vergoeding krijgen, en het is goed dat de advocatuur hierover aan de bel getrokken heeft. Ik ben blij dat we er samen met de Orde van Advocaten uit zijn gekomen en een oplossing hebben gevonden.’

Stijn Dunk

Redacteur Advocatenblad

Profile page
Advertentie