Volgens de algemene raad van de NOvA kan Dekker niet wachten tot het huidige stelsel voor de gefinancierde rechtsbijstand is herzien. Tegen de tijd dat het zover is, naar verwachting in 2024, zijn er geen advocaten meer beschikbaar om rechtzoekenden bij te staan, aldus algemeen deken Johan Rijlaarsdam in de brief aan Dekker.

Concreet wil de NOvA dat per 1 januari 2020 de niet doorgevoerde indexering van het punttarief over de afgelopen jaren wordt doorgevoerd. Het gaat daarbij om een extra vergoeding voor advocaten die jaarlijks tussen de 350 en 1500 punten aan werk voor toevoegingen verrichten.

Volgens de NOvA betreft dat circa 2700 advocaten, een derde van alle advocaten die op toevoegingsbasis werken. Voor hen moet het punttarief omhoog van 108,57 euro naar 124,70 euro. Op jaarbasis vergt dat een totaalbedrag van 25 tot 30 miljoen euro, heeft de orde berekend. Dat geld zou ook in de drie jaren na 2020 beschikbaar moeten komen, totdat er een nieuw stelsel is.

Acties

De NOvA schrijft Dekker graag een bijdrage te willen blijven leveren aan het nieuwe stelsel, ‘maar wel onder de conditie dat op zeer korte termijn redelijke vergoedingen geboden worden’.

Komt die redelijke vergoeding er niet, dan gaat de orde nadenken over ‘onorthodoxe maatregelen’, zei Rijlaarsdam woensdagavond in Nieuwsuur. Welke maatregelen dat zijn is nog niet bekend, maar gedacht kan worden aan stiptheidsacties en stakingen, aldus de algemeen deken.

KeesPijnappels_01

Kees Pijnappels

Hoofdredacteur

Profile page
Advertentie