CMS en Mergermarket baseren zich op de laatste twee kwartalen van 2018 en de eerste twee van 2019. Ze vroegen 230 senior leidinggevenden van Europese bedrijven en equity fondsen naar hun verwachtingen op het gebied van M&A. Dat sentiment is een stuk pessimistischer dan in eerdere edities van het rapport. Van de ondervraagden denkt 73 procent dat de Europese M&A-activiteit de komende twaalf maanden zal dalen of gelijk blijven. Dat was bij de vorige editie slechts 35 procent. Een aandeel van 45 procent geeft aan geen M&A-activiteit te overwegen in de nabije toekomst, tegen 28 procent vorig jaar.

De oorzaken voor de afgenomen fusiedrang zijn onder meer de handelsoorlog tussen de VS en China en de Brexit. ‘Corporates en private equity-partijen kiezen voor een voorzichtige aanpak waardoor we minder megadeals zullen zien’, zegt Stefan Brunnschweiler, hoofd van de Corporate/M&A Praktijkgroep bij CMS. ‘Ook zal het langer duren om deals af te ronden’.

Compensatie

De daling is slecht nieuws voor veel advocatenkantoren aan de Zuidas, voor wie fusies en overnames een belangrijke inkomstenbron zijn. Anderzijds is er ook compensatie. Zo neemt het aantal faillissementen door de economische dip juist toe. Dat geldt ook voor het aantal noodgedwongen fusies en herstructureringen.

De regionale Europese verschillen binnen de M&A-markt zijn groot: Duitsland zit met een afname van 63 procent ruim boven het Europese gemiddelde, terwijl Frankrijk juist een stijging van twaalf procent laat zien. De Benelux scoort met een daling van 27 procent vijf procent boven het gemiddelde.

Stijn Dunk

Redacteur Advocatenblad

Profile page
Advertentie