Nieuw in deze elfde editie van de verkiezing is dat nomineren ook mag via een ‘aansprekende’ video. Het is volgens de organisatie raadzaam de punten van het nominatieformulier daarin voorbij te laten komen. Net als vorig jaar is de nominatie ook opengesteld voor senior medewerkers. Medewerkers die zich feitelijk met de begeleiding van de stagiair bezighouden in opdracht van ‘de echte patroon’ kunnen dus ook genomineerd worden.

De jury gaat, onder leiding van voorzitter Christ’l Dullaert, gesprekken met een selectie van de genomineerde patroons aan. Op deze manier is de uiteindelijke winnaar niet bij ‘popular vote’ gekozen, maar op basis van een geanonimiseerde inhoudelijke beoordeling door de jury. De uitreiking is op donderdag 7 november tijdens het Jonge Balie Congres in Scheveningen.

Een goede patroon

Volgens de organisatie beschikt een goede patroon over een groot aantal vaardigheden en competenties. ‘Naast uitstekende mondelinge- en schriftelijke communicatieve vaardigheden is het vermogen om adequaat feedback te geven onontbeerlijk.’

De patroon is daarnaast integer, stressbestendig en toont betrokkenheid bij de beroepsopleiding van de stagiair. Vanzelfsprekend heeft een goed patroon een eigen beeld over de inhoudelijke ontwikkeling van het vak en de ontwikkeling van de stagiair tot een goede advocaat, aldus de organisatie.

Pro-actief

Vorig jaar werd Marjon Lok, verbonden aan DVDW Advocaten in Den Haag, uitgeroepen tot patroon van het jaar. Zij kreeg de eretitel onder meer dankzij haar ‘gerichte en georganiseerde aanpak’. In de ogen van de jury was ze de meest pro-actieve patroon.

De Patroon van het Jaar is een initiatief van professor van de Universiteit van Amsterdam en raadsheer bij de Hoge Raad Edgar du Perron en Dullaert. De verkiezing is in 2008 voor het eerst georganiseerd. Dit jaar zullen de verkiezingen wederom worden georganiseerd door Le Tableau en Dialogue.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie