Derk Wiersum (1975) studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen en werd in 2003 werd beëdigd als advocaat. Sindsdien werkte hij als strafpleiter bij achtereenvolgens Van Gestel Wiersum Jonge Vos Hammerstein (2003-2104), Stapert & Wiersum (2014-2017), Blaauw Advocaten (2017-2019). In maart dit jaar begon hij voor zichzelf met Advocatenkantoor Wiersum.
‘Ik doe in dit kantoor een beetje de huis-, tuin en keukenzaken’, zegt Wiersum in 2017 in een filmpje van advocatenkantoor Stapels & Wiersum, waar hij op dat moment werkte. Dat gold duidelijk niet voor de zaak rond kroongetuige Nabil B., die Wiersum onlangs overnam van zijn oud-kantoorgenoot Bart Stapert. Deze risicovolle zaak was juist van een andere orde.
Underdog
In hetzelfde filmpje geeft Wiersum zijn motivatie aan voor het verdedigen van zijn cliënten. ‘Ik sta altijd de underdog bij. De verdachte is nu eenmaal een underdog die vecht tegen het systeem. Die heeft een advocaat verschrikkelijk hard nodig.’
Collega-advocaten noemen Wiersum in geschokte reacties een kundig vakman en een sympathiek karakter. ‘Een fijne en goed communicerende collega’, zegt Peter Plasman. ‘Een heel integer en gewaardeerd vakgenoot’, aldus Simeon Burmeister, waarnemend deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten. ‘Hij was een advocaat die je zou willen hebben.’ Strafpleiter Robert Malewicz zat met Wiersum op de advocatenopleiding. ‘Ik ben zeer verdrietig. Derk was een van de besten van onze lichting. Een fijnbesnaard jurist die altijd met een goed punt kwam. Als hij sprak, gingen rechters aantekeningen maken.’
Met name in het internationale overleveringsrecht blonk Wiersum uit, weet Malewicz. ‘Daarin was hij een superspecialist. Hij was geen volger, maar zette de trend. Dan ging hij onvermoeibaar proberen om de beperkingen die zijn clienten in Nederland kregen opgelegd, weg te nemen.’ Malewicz trof Wiersum vaak in de wandelgangen van deze internationale zaken. ‘Dan kon hij de ernst ervan bij een kop koffie relativeren door het grappig te verpakken. Dan blies je samen even stoom af.’
Maatschappelijk betrokken
Wiersum zette zich in voor diverse maatschappelijk betrokken organisaties. Hij was sinds 2005 penningmeester van de Stichting Rechtshulp Terdoodveroordeelden. Deze organisatie strijdt tegen de doodstraf en betaalt onder meer de advocatenkosten voor mensen die deze straf kregen. Vooral Wiersum’s oud-kantoorgenoot Bart Stapert was publiekelijk actief namens deze stichting.
Verder was Wiersum actief voor de stichting Dutch & Detained, die Nederlandse gedetineerden in het buitenland ondersteunt. Wiersum gaf deze gedetineerden regelmatig gratis juridisch advies. Hierbij kon hij putten uit zijn ruime internationale ervaring. Over dit soort thema’s gaf hij ook les bij OSR Juridische Opleidingen.
Wiersum was lid van de Vereniging van Cassatieadvocaten in Strafzaken (VCAS). Daarnaast was hij rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Zeeland–West-Brabant.
Wiersum was getrouwd en laat een vrouw en twee jonge kinderen achter. Hij woonde in Amsterdam Buitenveldert.