Wiersum werd iets na half acht voor zijn woning in Buitenveldert van dichtbij doodgeschoten. De schutter, naar verluidt een tiener van tussen de 16 en 20 jaar, is nog altijd voortvluchtig.

Volgens De Telegraaf werd de advocaat niet beveiligd door justitie. Er zouden volgens de krant slechts enkele technische beveiligingsmaatregelen genomen in en rond zijn woning. Van extra politiesurveillance zou ook geen sprake meer zijn. De broer van de cliënt van Wiersum werd vorig jaar het slachtoffer van liquidatie. De tweede raadsman van Nabil B. zou inmiddels wel beveiligd worden.

Ook de Volkskrant meldt op basis van ‘goed ingevoerde bronnen’ dat Wiersum niet werd beveiligd. Hij werd wel al eerder bedreigd en had signalen ontvangen dat hij als advocaat van de kroongetuige een doelwit zou worden, aldus de krant.

Derk Wiersum was getrouwd en vader van twee jonge kinderen. Hij was advocaat sinds 2003. Hij was in dienst bij verschillende kantoren, maar dreef nu een eigen kantoor. Op zijn website meldt hij lid te zijn van de Vereniging van Cassatieadvocaten in Strafzaken (VCAS) en penningmeester van de Stichting Rechtshulp Terdoodveroordeelden. Daarnaast was hij als advocaat verbonden aan de stichting Dutch&Detained en was hij rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Zeeland – West-Brabant.

Schokkend

Zowel binnen als buiten de advocatuur is geschokt gereageerd op de gewelddadige dood van Wiersum. De Amsterdamse deken Evert Jan Henrichs zegt met ontzetting kennis te hebben genomen ‘van het nieuws dat vanochtend onze beroepsgenoot Derk Wiersum in koelen bloede is vermoord. Wij leven met zijn nabestaanden mee. Wij kennen hem als gedreven, vakkundig en integer strafadvocaat. Het is ronduit schokkend dat een advocaat de uitoefening van zijn beroep met de dood moet bekopen. Deze moord is daarom óók een aanslag op de rechtsstatelijke functie van de advocatuur en daarmee de rechtstaat.’

De NOvA meldt geschokt te zijn ‘dat een advocaat in uitoefening van zijn functie is geliquideerd. We leven mee met nabestaanden en volgen het onderzoek op de voet’.Premier Rutte en minister Dekker (Rechtsbescherming) noemen de liquidatie van Wiersum als advocaat van een kroongetuige ‘zeer verontrustend’. Volgens Rutte en Dekker zit de politie er bovenop. Justitieminister Ferd Grapperhaus komt later op de dag met een verklaring.

Derk Wiersum
Advertentie