Algemeen deken Johan Rijlaarsdam heeft minister Dekker (Rechtsbescherming) donderdagochtend persoonlijk laten weten uit het overleg over de gefinancierde rechtsbijstand met het ministerie van Justitie en Veiligheid te stappen. De NOvA doet dat uit onvrede over de weigering van Dekker extra geld uit te trekken om de acute nood in de sociale advocatuur te lenigen.

Hulde voor deze stap, aldus de fractie Den Haag tijdens de vergadering van het college van afgevaardigden. ‘We zitten in een tijd waarin geld over is. Links en rechts vinden allerlei organisaties die om extra geld vragen gehoor bij het kabinet, maar dat geldt niet voor de advocatuur. We hopen dat de minister de oren nu open zet.’

Concrete acties

Advocaat John Crépin van de fractie Rotterdam spreekt ook van een goede stap van de NOvA, maar vindt het niet ver genoeg gaan. Hij roept op tot concrete acties. Als voorbeeld noemt hij de Rotterdamse jeugdstrafrechtadvocaten die actie hebben ondernomen. ‘Ze zijn naar het ministerie gegaan en hebben zich massaal uit het jeugdpiket geschreven. Dekker kwam toen met een oplossing. Dat is een bijzonder resultaat. Dat soort acties moet ook op andere terreinen komen om het ministerie te laten bewegen.’

Crépin verwijst in zijn oproep naar de moord op Derk Wiersum. Volgens hem maakt de moord nog meer duidelijk dat er extra geld moet komen voor de advocatuur. ‘De dingen die we hier bespreken overschaduwen alles wat er gisteren is gebeurd. De rechtsstaat wordt in het hart geraakt. De rechtsstaat moet beter beveiligd worden. Een rechtsstaat moet overeind gehouden worden door advocaten. Daar moet geld voor komen.’

AR-lid Bernard de Leest roept het college op vooral contact op te nemen als er een goed plan is. Rijlaarsdam laat nog weten dat pilot Samenwerking eerste lijn wel wordt voortgezet. ‘Dat is ons eigen initiatief is. We proberen hierin zo onafhankelijk mogelijk van het ministerie te blijven.’

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie