Schouten maakte zijn statement vrijdag in BN De Stem. Hij wil laten zien dat er na de moord op Derk Wiersum advocaten zijn die de dreiging durven weerstaan. ‘Ik hoop dat heel veel advocaten eenzelfde mail sturen. Ik zou daar heel trots van worden.’ Schouten heeft voor zijn actie toestemming gekregen van zijn vrouw en kinderen.

De NOvA vindt het aanbod van Schouten een ‘zeer moedig besluit’. ‘Het is goed om te zien dat advocaten nog steeds bereid zijn om de kroongetuige bij te staan’, aldus een woordvoerder vrijdag. ‘De moord op Derk Wiersum heeft een schok door de balie doen gaan. Advocaten moeten in alle vrijheid en veilig hun werk kunnen doen. De advocatuur zal niet buigen voor dit soort geweld. Het initiatief van Peter Schouten is dan ook zeer te waarderen.’

In 2016 werd Schouten als advocaat zelf met de dood bedreigd: een huurmoordenaar zou hem en zijn client willen ombrengen. Over de veiligheidsmaatregelen was Schouten heel ontevreden. Hij kreeg geen persoonsbeveiliging. Daarom wil Schouten ook dat er een fonds wordt opgericht voor de beveiliging van bedreigde advocaten.

Derk Wiersum

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie