Het kabinet wil de proceskostenvergoeding verhogen die de burger krijgt als hij met succes een overheidsbesluit aanvecht bij de bestuursrechter. Het gaat om een verhoging van de standaardbedragen met 40% als de burger procedeert met bijstand van een advocaat. Dat leidt in een gemiddelde zaak tot een vergoeding van ruim € 1400, in plaats van nu ruim € 1000.

Het kabinet wil overheidsinstanties aansporen minder te procederen tegen de eigen burgers, maar ook minder aanleiding te geven tot procedures. Met name UWV en IND hebben op dat punt een slechte reputatie. Ook in invoering van de wet WMO heeft tot veel procedures geleid.

Vermindering van gerechtelijke procedures door en tegen de overheid is een belangrijke factor in het streven van minister Dekker om de kosten van de gefinancierde rechtsbijstand te verlagen.

Het voornemen van het kabinet betreft een zogeheten ontwerpbesluit. Dat staat de komende twee maanden open voor commentaar op www.internetconsultatie.nl en gaat daarna voor advies naar de Raad van State.

Advertentie