De Amsterdamse Orde van Advocaten heeft er vorige week dinsdag voor gezorgd dat kroongetuige Nabil B. bijstand kreeg van een raadsman. Dat betekent echter niet dat deze raadsman de kroongetuige ook in het vervolg bijstaat, zegt de Amsterdamse deken Evert-Jan Henrichs.

Eind vorige week wekte plaatsvervangend deken Simeon Burmeister bij de regionale nieuwszender AT5 de indruk dat kroongetuige Nabil B. een nieuwe advocaat heeft. Volgens Henrichs is echter sprake van een misverstand.

‘Afgelopen dinsdag heeft de orde een advocaat geregeld. Over de rest doen wij, met het oog op de veiligheid, geen mededelingen.’

Op de website van de Amsterdamse orde zegt Henrichs verder dat ‘in verband met de veiligheid kan niet worden meegedeeld of inmiddels een advocaat is gevonden voor de verdere behandeling van de zaak. Hetzelfde geldt voor de maatregelen die bij de verdere behandeling van de zaak voor de advocaat van de kroongetuige zullen worden getroffen.’

Vorige week vond in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol een besloten pro-forma zitting plaats in de Marengo-zaak. Daarbij was ook een advocaat voor Nabil B. nodig. De kroongetuige werd eerder bijgestaan door Derk Wiersum, die op 18 september voor zijn huis werd doodgeschoten.

Komende vrijdag is in Amsterdam een herdenkingsbijeenkomst voor de vermoorde strafrechtadvocaat. De uitvaart van Wiersum heeft inmiddels plaatsgevonden.

Derk Wiersum
Advertentie