Piketadvocaten moeten voor dinsdag 1 oktober 2019 hun beschikbaarheid en verhinderdata voor het nieuwe jaar doorgeven. Strafpleiter Robert Malewicz (Cleerdin & Hamer) riep de sociale advocatuur vorige week op om de eerste twee weken van januari verhinderd te zijn in het piketrooster. De NOvA, NVSA en NVJSA steunen het plan en strafrechtadvocaten laten op Twitter via #ikpiketnietlanger massaal weten mee te doen.

Hoewel absolute getallen ontbreken, is duidelijk dat de groep piketstakers groeit. Op sociale media hebben honderden kantoren laten weten zich bij de actie aan te sluiten.

Minister Dekker zei zondag in Buitenhof de actie te betreuren. ‘Het raakt uiteindelijk de rechtzoekende en brengt de oplossing niet dichterbij.’ Hij blijft bij het standpunt dat extra geld voor de sociale advocatuur niet de oplossing is. ‘We moeten om de tafel om te kijken welke stappen we kunnen ondernemen. Ik ontken het probleem niet. Er moet wat gebeuren.’

Volgens Dekker hebben sociaal advocaten het hart op de goede plek ‘waardoor ze veel meer voor hun cliënt doen dan alleen het juridische. Ik wil het gesprek met de advocatuur aangaan om te kijken voor welke problemen een advocaat echt nodig is en welke zaken ook door anderen zouden kunnen worden opgelost.’

Boos

Tijdens en na de uitzending van Buitenhof regende het boze reacties van sociaal advocaten op Twitter. Volgens advocaten geeft het optreden van Dekker in Buitenhof nog meer reden om te staken in januari. Advocaat Marco Bos uit Oud-Beijerland zei op Twitter: ‘Op zich is het knap, dat @SanderDekker nadat de Orde is weggelopen uit het overleg en #advostaking op handen is, met één optreden in Buitenhof de advocatuur NOG bozer en gedrevener heeft gekregen #ikpiketnietlanger.’

Joren Veldheer, voorzitter van de NVJSA, eveneens op Twitter: ‘Voor de collega’s die nog twijfelen. Kijk Buitenhof. Dé reden om mee te doen met de piketstaking kopt @SanderDekker nog even voor u in. #ikpiketnietlanger.’

Advocaat Jan Vlug: ‘Kan de @Advocatenorde wellicht alle nonsens uit #Buitenhof even factchecken? Er was wel meer ronduit gelogen. En dan nog: welke bevolkingsgroep wordt geacht 1/3 of meer van zijn of haar arbeidstijd zonder beloning te spenderen?’ Volgens advocaat Erkens uit Rotterdam verkondigde Dekker ‘drie keer onzin in #Buitenhof over #SocialeAdvocatuur. 1. 3 keer zoveel uur als de norm besteden is geen uitzondering / extreem voorbeeld. 2. advocaten doen geen werk dat niet tot de taak behoort. 3. toetst op noodzaak en alternatief is er al via het Juridisch Loket.’

Ook advocaat Richard Korver reageerde boos: ‘Sander Dekker: gewerkte uren moeten met vergoeding in balans komen. Nee, vergoeding moet in balans met gewerkte uren!’ Dirk Stoof noemde het optreden van Dekker ontluisterend. ‘Ben sociaal advocaat en VVD-stemmer. Ontluisterend te zien dat Sander Dekker geen idee heeft waar hij over praat. Kom eens een kop koffie drinken op mijn kantoor, man. Dan leg ik het je uit. #redderechtsbijstand #ikpiketnietlanger @dijkhoff @SanderDekker.’

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie