wijkrechter

De proef met de rechtbank in de Eindhovense wijk Oud-Woensel is gestart op 1 januari dit jaar. Woensdag was de formele opening van de wijkrechtbank, die past in de trend van toegankelijke initiatieven als de buurtrechter en de regelrechter. Behalve burgemeester Jorritsma en rechtbankpresident Messer-Dinnissen gaven ook hoofdofficier van justitie Heleen Rutgers en wijkagent Dennis Joosten hun kijk op de wijkrechtbank.

Oplossingsgericht

De focus van de wijkrechtbank ligt op jeugdige daders of overlastgevers en hun gezinnen. Vaak speelt achter deze strafzaken een multi-problematiek met bijvoorbeeld schulden en verslaving. De nadruk bij de wijkrechtbank ligt op het oplossen van problemen van verdachten, niet op straffen. Veel zaken worden voorlopig geseponeerd, regelmatig onder voorwaarde van bepaalde afspraken. De rechtbank Oost-Brabant, de gemeente Eindhoven, het OM en hulp- en zorginstellingen werken daarbij samen. De verwachting is dat de recidive daalt en de veiligheid in de wijk zal toenemen.

Direct advocaat

Advocaten worden vanaf het begin van de procedure ingezet. Zij nemen als eerste contact op met de verdachte. In een gesprek adviseren zij welke persoonlijke informatie wordt vrijgegeven  en wat de eerste stap is in het oplossen van de achterliggende problemen. Op de zitting in het wijkgebouw staat de advocaat de verdachte bij in het maken van afspraken met de verschillende instanties.  De wijkrechtbank put hiervoor uit een speciale pool van zeven advocaten in het arrondissement Oost-Brabant.  De inzet van deze advocaten wordt betaald door de Raad voor Rechtsbijstand.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie