Columnist Najima Khan-klein
Image credit: Jiri Büller

Mijn grootste passie is voetbal, daarom ben ik advocaat geworden. Dit klinkt misschien ietwat onlogisch, maar de voetballiefhebbers onder ons weten dat er veel overeenkomsten zijn tussen voetbal en advocatuur. Mijn liefde voor het voetbal is al vroeg ontstaan. Ik ben opgegroeid met vier fanatieke fans: mijn vader en mijn broers. Met één televisie en geen internet in huis had ik destijds geen andere keuze dan meekijken. Sindsdien volg ik de Eredivisie, de Champions League en nog wat andere competities op de voet. Bij gebrek aan tijd kan ik helaas niet alle wedstrijden live zien, maar inmiddels heb ik wél toegang tot het internet én een eigen televisie waarop ik na een lange werkdag kan genieten van de samenvattingen. Door een abonnement op FOX Sports ben ik ook op de hoogte van alle nieuwtjes.

Hoe ik een voetbalwedstrijd beleef? Het liefst met én tussen de voetbalfans. Tegelijkertijd bekijk ik een belangrijke wedstrijd, bijvoorbeeld een kampioenschaps-wedstrijd, bij voorkeur niet in een vol stadion. Dat doe ik het liefst thuis, voor een grote televisie. Op deze manier kan ik mijn club ongehinderd wijzen op de lege ruimten en andere mogelijkheden in het spel. En dan bij voorkeur alleen. Nou ja, iemand die minstens zo fanatiek is als ik, mag er ook bij komen zitten. Of dat saai is bij een goal? Nee hoor, ik woon op nog geen 4 km afstand van de Kuip waardoor het Legioen goed verstaanbaar is.

Even terug naar de overeenkomsten. De parallellen tussen het voetbal en de advocatuur komen tot uiting in bijvoorbeeld het competitieve element, de emotie, het belang van een goed beoordelingsvermogen en het gelijke speelveld van spelregels waar iedereen zich aan houdt. Ook als advocaat bedrijf je topsport: je bent fit, scherp en doelgericht. Een voetballer is loyaal aan zijn fan, een advocaat is trouw aan zijn cliënt(e). Een advocaat is bekend met tegenslagen. Het leven van een Feyenoord-supporter gaat evenmin altijd over rozen. Wat te denken van sommige beslissingen van de scheidsrechter? Ook een advocaat heeft te maken met uitspraken van de rechter die moeilijk verteerbaar zijn. Niet per se omdat de vonnissen onjuist ogen, maar omdat het geen recht doet aan ‘de omstandigheden van dat ene geval’. En dan heeft de advocaat niet eens discussies over de Video Assistant Referee. De VAR, die soms minutenlang camerabeelden van spelmomenten in verschillende versnellingen en perspectieven bestudeert, en dan tóch de plank finaal misslaat. Tot ergernis van menig voetbalfan.

Wat voor soort voetbalfan ik ben? Ik schaar mezelf niet onder de harde kern en ben zeker geen hooligan. Maar na vier schoten op de lat en buitenkant paal, kan ik wel mijn geduld verliezen.
Waarom ik geen voetballer ben geworden? Omdat ik ook na mijn 35e mijn beroep op het hoogste niveau wil uitoefenen.

Columnist Najima Khan-klein

Najima Khan

Columnist Advocatenblad

Profile page
Advertentie