De politie maakte donderdag bekend dat er een man is aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op Wiersum enkele weken geleden. ‘Deze man heeft goede rechtsbijstand nodig, maar ik kan die niet geven,’ aldus Spong in het tv-programma. ‘Ik ken Derk Wiersum daar te goed voor. Ik hoop dat de verdachte een goede raadsman vindt. Dat zal buiten Amsterdam zijn, want alle Amsterdamse advocaten zijn buitengewoon geschokt en van slag.’

Morra is het met hem eens. Ook hij staat naar eigen zeggen te dichtbij. ‘Bel de beste Belg maar in dit geval. Je moet het niet te dichtbij huis zoeken. Als het te dichtbij je persoon komt, staat het rechtsbijstand in de weg.’ Volgens Morra is het een hele intense tijd voor de balie. ‘De vraag in de balie is: wil je iemand bijstaan die een collega heeft doodgeschoten? Heel veel advocaten zullen dat niet doen.’

Herdenking

Vrijdagmiddag vindt een herdenkingsbijeenkomst plaats voor Derk Wiersum in De Rode Hoed in Amsterdam. Strafrechtadvocaat Natacha Harlequin, ook aan tafel bij de Wereld Draait Door, zou tijdens die bijeenkomst willen bespreken of iedereen zich nog gewaardeerd voelt als strafpleiter. ‘Er wordt gesproken over beveiliging, maar wij horen helemaal niets. De kernvraag is ook: ten koste van wat en voor wat gaan we door met kroongetuigen?’

Ook volgens Spong moet het gaan over de vraag of we door moeten met het instituut kroongetuige. ‘Er kleven onbeheersbare risico’s aan vast. Ik vind het onverantwoord om op deze manier door te gaan.’

De Amsterdamse deken Evert-Jan Henrichs laat vrijdag weten geen mededelingen te doen over de rechtsbijstand aan de man die verdacht wordt van de moord op Wiersum.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie