Het Contactpunt Beroepsgroepen is ingesteld na de moord op Derk Wiersum. ‘Die heeft duidelijk gemaakt dat het gebruik van extreem geweld tegen bij de rechtspraak betrokken functionarissen niet langer slechts voorstelbaar is’, schrijft de NOvA. Daarom zijn er extra maatregelen genomen. Zoals het instellen van het nieuwe contactpunt. Dat is speciaal bedoeld voor advocaten en rechters met een signaal of vraag over hun veiligheid.

Advocaten kunnen het Contactpunt Beroepsgroepen alleen benaderen op landelijk niveau: via de algemeen deken of de algemeen secretaris van de Nederlandse orde van advocaten. Die zetten de melding door naar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De betrokken advocaat wordt daarna zo snel mogelijk teruggebeld door een NCTV-functionaris over de vervolgstappen.

Bij nood 112

Advocaten kunnen het contactpunt bereiken via een speciaal telefoonnummer van de NOvA. Dat is te vinden is op Mijn Orde, zodat alleen de beroepsgroep er toegang toe heeft. In geval van acute nood moeten advocaten nog altijd het algemene noodnummer 112 bellen, benadrukt de NOvA. In het geval van bedreigingen blijft het bovendien van belang om aangifte bij de politie te doen.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie