De verdediging van de verdachte van de moord op Wiersum ligt gevoelig. Gerard Spong en andere Amsterdamse vakgenoten verklaarden eerder de zaak niet aan te willen nemen omdat die ‘te dichtbij’ kwam. De Fries Van der Goot is werkzaam in Leeuwarden. ‘Net als velen waren alle medewerkers van kantoor Anker & Anker geschokt na de moord op confrère Wiersum’, begint de verklaring op de site. ‘Dit geweld heeft in de eerste plaats trieste, onomkeerbare gevolgen voor de naasten van het slachtoffer.’

Vervolgens wijst Anker & Anker op het algemeen belang van de rechtsstaat dat is gediend bij de verdediging van elke verdachte. ‘Het is aan een advocaat om te bevorderen dat zijn rechten in het strafproces worden gewaarborgd.’ Juist in de zaak Van Wiersum is dat van extra belang, vindt men: ‘Een gevolg van de moord op Derk Wiersum kan immers zijn dat bijstand aan een verdachte geen vanzelfsprekendheid meer is omdat advocaten wijken voor druk, dreiging en geweld.’

Zonder aanzien

‘Advocaten verdedigen niet de daad, maar de verdachte’, onderbouwt het statement de stap van Van der Goot. ‘De verdediging wordt door ons kantoor (altijd) gevoerd zonder aanzien des persoons en ongeacht de aard en ernst van het verwijt. Onze cliënt is slechts verdachte.’ Eerder ontvingen Van der Goot en kantoorgenoot Willem Anker frequente bedreigingen omdat zij zedendelinquent Robert M. bijstonden.

De verdachte van de moord op Wiersum zit vast in beperkingen. Van der Goot doet daarom geen uitlatingen over de inhoud van de zaak. Tjalling van der Goot werd in september vorig jaar door zijn beroepsgenoten verkozen tot Parel van de Balie.

Derk Wiersum

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie