Het uitgangspunt van de oprichters, advocatenkantoor Winters & Bosnak uit Arnhem en Houben Meijer & Kamphuisen uit Breda, is onveranderd: het vergroten van individuele bekwaamheid en kennis, het bevorderen van een meer efficiënte praktijkuitvoering door het delen van knowhow, verhoging van het rendement en het verbeteren van de dienstverlening aan de cliënten. ‘Dit zijn ook nu nog steeds relevante redenen om samen te werken in verenigingsverband,’ aldus directeur van Netlaw Sander van Essen. ‘Er is altijd behoefte aan kwalitatief hoogstaande advocatuur met een stevige regionale inbedding.’ 

Bij het netwerk zijn momenteel veertien kantoren met in totaal ongeveer vijfhonderd advocaten aangesloten. Al vrij kort na oprichting werd er een fulltime directeur aangesteld en werd het beheer van de vereniging ondergebracht in een eigen kantoor. Ook kent de vereniging sinds 1996 een eigen academie. ‘De Netlaw­Academy organiseert elk jaar rond de zestig opleidingen,’ vertelt Van Essen. ‘Vier opleidingen per rechtsgebied en een tiental opleidingen op het gebied van professionele vaardigheden die voor alle advocaten toegankelijk zijn.’ 

Netlaw kent sinds kort verder een jongerenafdeling. YoungNetlaw organiseert jaarlijks drie bijeenkomsten waarbij inhoud en ontmoeting centraal staan. Zo stonden een bezoek aan de Hoge Raad, een etiquettediner en een bezoek aan de havens van Rotterdam op de agenda. 

Tijdens het jubileumfeest in het Arsenaal in Naarden konden de bijna honderd aanwezige advocaten ook de nodige opleidingspunten halen. Zo nam de LeugenAcademie advocaten mee naar de waarheid over liegen en praatte de Focus Academy advocaten bij over focussen in een wereld van afleiding. Carel van Lynden, advocaat transport en logistiek bij Ten Holter Noordam advocaten in Rotterdam, ging met advocaten in gesprek over wellevendheid in de huidige tijd. 

Volgens Van Essen, die ook docent vaardigheden in de beroepsopleiding is, moet een goede advocaat alle kennis en kunde in huis hebben om zijn cliënt zo goed mogelijk bij te staan. ‘Hij moet in staat zijn om zich in zijn cliënt te verplaatsen zonder de professionele distantie te verliezen. Hiervoor zijn voornamelijk goede sociale vaardigheden van belang. In beide eigenschappen blijft een advocaat zich gedurende zijn hele loopbaan bekwamen.’ 

Een nieuwsgierige basishouding is de belangrijkste kwaliteit, denkt Van Essen. ‘Deze kwaliteit proberen wij te stimuleren door docenten in te schakelen op de meest aansprekende onderwerpen van het moment.’ 

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie