Een deel van het geld is bestemd voor het bewaken en beveiligen van ‘kwetsbare’ beroepsgroepen’ zoals advocaten, rechters, officieren en journalisten. Met de moord op Wiersum is de georganiseerde misdaad volgens Grapperhaus ‘een nieuwe grens overgegaan’. Daarom moet er volgens de minister structureel geld worden vrijgemaakt voor extra beveiligingsmaatregelen door de overheid. Die moeten ‘tijdig inzetbaar’ zijn.

De plannen voor extra investeringen kondigde Grapperhaus al aan vlak na de moord op Derk Wiersum. Hij beloofde toen de oprichting van een speciale drugsbrigade. Die komt er nu in de vorm van het Multidisciplinair Interventie Team (MIT), dat deel gaat uitmaken van de nationale politie. In het MIT werken experts in digitale, internationale en financiële opsporing samen.

Preventie

Een preventieve maatregel is het opzetten van campagnes om jongeren weg te houden van drugs en drugscriminaliteit. Grapperhaus wijst op succesvolle preventieve projecten in Rotterdam-Zuid.

In het voorjaar van 2020 komt de minister met meer uitgewerkte plannen om de samenleving weerbaarder te maken tegen ‘het gif’ van de georganiseerde misdaad, kondigt hij aan.

Derk Wiersum
Advertentie