De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR) wil deurwaarder GGN met een proefprocedure dwingen ten onrechte geïnde oproepkosten voor eCourt-zaken terug te betalen.

Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde vorige week dat deurwaarders geen ‘ambtelijke kosten’ in rekening mochten brengen voor een oproep voor eCourt. Volgens de LOSR kunnen 34.000 burgers nu samen vijf miljoen euro terugvragen. De organisatie heeft daartoe een speciale website in het leven geroepen, waar mensen zich kunnen aanmelden.

Volgens het gerechtelijk vonnis mogen deurwaarders ambtelijke kosten in rekening brengen voor bijvoorbeeld een oproep om voor de kantonrechter te verschijnen. Maar e-Court is een commerciële instelling en geen overheidsinstelling zoals de kantonrechter. GGN, dat optrad namens zorgverzekeraars, bracht dus ten onrechte kosten in rekening die uiteenliepen van 130 tot 200 euro. 

De LOSR heeft de Rotterdamse advocaat Erwin Dingenouts in de arm genomen om namens enkele cliënten de proefprocedure te voeren.

Advertentie