Philippe Schol (Schol & Gorter Advocaten, Enschede) liep op straat, enkele honderden meters over de grens bij het Overijsselse Glane, toen hij vanuit een rijdende auto werd beschoten. Hij raakte zwaargewond. Volgens een woordvoerder van de politie was de advocaat aanspreekbaar. De politie gaat uit van een gerichte actie tegen de advocaat. ‘Er moet een relatie tussen dader en slachtoffer zijn’, meldt de woordvoerder.

De advocaat treedt veel op als curator in faillissementen en werd volgens betrouwbare bronnen van Tubantia al geruime tijd ernstig bedreigd. Hij kreeg volgens diezelfde bronnen enige tijd persoonsbeveiliging.

Een getuige heeft laten weten drie schoten te hebben gehoord. De politie is op zoek naar de vluchtauto, een witte auto met een Nederlands kenteken waarin meerdere personen zouden zitten. Ook de Duitse politie is een zoekactie gestart.

Curator

Schol heeft een aantal gecompliceerde faillissementen onder zich als curator, waaronder het faillissement van sportschool Olympic Gym in Hengelo. In zijn faillissementsverslag meldde hij dat hij sterk de indruk heeft dat eigenaar Boevenbrink zijn sportschool gebruikte om winsten uit wietteelt wit te wassen.

Er werd een wietplantage aangetroffen in een schuur bij Boevenbrinks huis in Deurningen. De omzetten uit zijn sportschool daalden na die tijd. Boevenbrink werd eerder dit jaar ook persoonlijke failliet verklaard, meldt Tubantia.

Olympic Gym

Carl Luttikhuis, deken van de orde van advocaten in Overijssel, zei tegen Tubantia niet uit te sluiten dat de aanslag op advocaat Philippe Schol te maken heeft met zijn rol als curator in het faillissement van sportschoolketen Olympic Gym. ‘Op 3 oktober jongstleden werd de sportschool in Losser beschoten. Dat was op de dag af exact een jaar na de uitspraak van het faillissement. Philippe Schol is curator in dit faillissement en het is mij bekend dat hij nogal in de clinch heeft gelegen met de bestuurder van deze sportschool.’

De Nederlandse orde van advocaten laat op Twitter weten ‘geschokt te zijn door de liquidatiepoging op advocaat Philippe Schol. Eerder al is met de moord op Derk Wiersum een grens overschreden. Dat laat dit incident ook weer zien. De veiligheid van advocaten verdient serieuze aandacht en toereikende middelen.’

De NOvA zegt via het Contactpunt Beroepsgroepen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) eerder te hebben geïnformeerd over de bedreigingen aan het adres van Schol.

Onderzoek

Uit recent onderzoek van het Advocatenblad bleek al dat bedreiging en geweld zich niet alleen beperken tot strafrechtadvocaten, maar dat ook andere disciplines ermee te maken hebben.

In 1986 werd in Bergen op Zoom de advocaat-curator Bart van Tuijn op 40-jarige leeftijd doodgeschoten door een failliete ondernemer.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie