Rijlaarsdam gaf woensdagavond commentaar op het incident tijdens het jaarlijkse Gerbrandydebat. ‘Voor de tweede keer binnen zes weken een aanslag op het leven van een advocaat. En nu iemand die ogenschijnlijk niet van doen had met zware criminelen. Onthutsend.’ De algemeen deken vindt het te vroeg om te constateren dat de beveiliging in deze zaak tekort schoot. ‘Dat moet nog worden uitgezocht. Bovendien geven maatregelen geen honderd procent garantie. We gaan binnenkort weer met de minister om de tafel over nieuwe maatregelen en hebben een goed contact met de NCTV.’

De NCTV meldde gisteren dat ze op de hoogte was van de bedreigingen die Schol had ontvangen. Dit gebeurde via de NOvA, die deze informatie had verkregen na een melding bij het onlangs opgerichte Contactpunt Beroepsgroepen. Daarna heeft het NCTV contact opgenomen met de lokale politie en het openbaar ministerie. Ook daar waren de bedreigingen al langer bekend. Er zijn ‘passende maatregelen’ genomen om Schol te beveiligen. Politie en justitie willen niet zeggen welke maatregelen.

Onrust

‘Helaas kunnen we niet alles voorkomen. Dat is vreselijk’, aldus een woordvoerder van minister Grapperhaus tegenover dagblad Tubantia. Het schietincident veroorzaakt grote onrust onder Twentse advocaten, meldt de krant. Deze week besloot minister Grapperhaus honderdvijftig politiemensen uit Overijssel over te plaatsen om onder meer de rechtspraak in Amsterdam te kunnen beschermen. Aanleiding daarvoor is de aanslag op Derk Wiersum.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie