De NMv maakte vijf jaar lang deel uit van het overlegplatform Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Daarin zaten tot nu toe zes organisaties waaronder de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) en de Nederlandse Vereniging van Mediation Advocaten (NVVMA).

Volgens NMv-voorzitter Frederique van Zomeren is het met name op het dossier rechtsbijstand lastig gebleken met één stem te spreken. ‘De advocatuur verzet zich tegen de stelselwijziging, iets wat we ons goed kunnen voorstellen. Maar als mediators zijn we voorstander van een meer gebalanceerd systeem, waarin zowel ruimte is voor advocaten als voor mediators. We willen de stem van mediation als alternatief beter later horen.’

De NMv telt ruim 2200 leden. Wat de gevolgen zijn voor de Mediatorsfederatie Nederland is niet duidelijk. De MfN toont zich verrast door het plotse besluit van de NMv. De federatie vertegenwoordigt niet alleen de 2900 leden van de aangesloten organisaties, maar beheert ook het register van mediators. Volgens de MfN verliest de NMv door het vertrek de directe zeggenschap over de kwaliteitsborging van het MfN-register.

De leden van de NMv blijven wel deel uitmaken van dat register, dat overigens geen wettelijke status heeft.

Advertentie