Bij de bijeenkomst waren zo’n twintig advocaten aanwezig, zegt oprichter en woordvoerder van de vereniging Pieter Dietz de Loos, advocaat bij De Loos & Schrijver advocaten in Wassenaar. ‘Daarnaast brachten de advocaten tientallen volmachten mee van advocaten uit het hele land die ons steunen. In de eerder opgerichte whatsappgroep hebben we zo’n 250 positieve reacties van advocaten ontvangen.’

De groep advocaten is niet tevreden ‘met het feit dat de beroepsgroep niet vooraf geconsulteerd is over de vraag of de staking al dan niet afgelast moest worden na het aanbod van de minister.’ Minister Dekker besloot onlangs de komende twee jaar 60 miljoen euro uit te trekken voor de sociale advocatuur. Dit aanbod wordt door de advocaten als ‘onvoldoende’ ervaren.

Volgens de advocaten is de staking in januari ‘een stok achter de deur tegen de afbraak van de sociale rechtshulp, die moet blijven.’ Ze willen dat er een adequate vergoeding voor toevoegingszaken komt. ‘De vereniging streeft naar een effectuering van het plan van de commissie Van der Meer op korte termijn.’

Bestuur

De vereniging in oprichting komt op voor de belangen van de advocaat en is toegankelijk voor alle advocaten. Het ad interim bestuur bestaat uit voorzitter Lucien Nix (Spuistraat 10 Advocaten, Amsterdam), penningmeester Saskia Koerselman (Koerselman Advocaten, Zoetermeer), secretaris Dionne Glaudemans (Advocatenkantoor Glaudemans, Delft) en woordvoerder Dietz de Loos.

Het bestuur zal op korte termijn een vergadering beleggen waarin de concept-statuten en het huishoudelijk reglement worden gepresenteerd. ‘Dat zal naar verwachting in januari of februari worden,’ aldus Dietz de Loos. ‘Dan wordt ook de mogelijkheid geboden tot vervanging van het bestuur. De vereniging zal nadrukkelijk een positieve en constructieve samenwerking met de NOvA nastreven ter effectuering van haar statutaire doel.’

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie