Harlequin is sinds 2012 de achtste Legal Woman of the Year. De verkiezing wordt gehouden door Stichting Legal Women, een platform voor vrouwelijke juristen. De finaleronde werd donderdag gehouden in Amsterdam bij De Brauw Blackstone Westbroek. Daar is Machteld de Monchy, de winnares van 2018, partner.

Harlequin (Taekema Harlequin Advocaten) vertelde in haar pitch smakelijk hoe ze in 2017 op haar verjaardag impulsief de redactie van talkshow Pauw belde. Met de boodschap dat er wel degelijk vrouwelijke juristen bestaan die deskundig over het recht kunnen praten. ‘Hier ben ik, stop mij in uw kaartenbak’, zei ik. ‘Ik heb geen mediatraining gehad, ik ben gewoon mezelf.’ Haar opzet slaagde en inmiddels is Harlequin een vaak geziene gast in onder meer Ladies Night, M en De Wereld Draait Door.

'Zichtbaar zijn'

Oprecht verrast toonde Harlequin zich door haar uitverkiezing. Jurylid Hanneke Dorsman (ABN Amro) roemde Harlequin om haar initiatief en streven om te verbinden. ‘Vorige week vertelde ik op tv een betrokken verhaal over discriminatie’, aldus Harlequin in haar dankwoord. ‘Daarna kreeg ik een mailtje van een Antilliaans meisje dat door mijn optreden weer de spirit had gekregen haar rechtenstudie op te pakken. Dat is precies waar ik het voor doe.’ Harlequin wil andere vrouwen stimuleren om zich ook in de media tonen. ‘We moeten zichtbaar zijn.’

Harlequin won van twee overgebleven titelconcurrenten, die ook een pitch hielden. Beloningsexpert Astrid Helstone (Stibbe) benadrukte haar ruime ervaring met leiderschap en diversiteit. Over liever inclusiviteit: ‘Because diversity is being invited to the party and inclusive is being asked to dance.’ We moeten niet inclusief denken maar doen, stelde Helstone. Elisabeth Thole (Van Doorne) is zo’n doener. Ze richtte de Vereniging Privacyrecht Advocaten op en stimuleert dat collega’s elkaar helpen. Thole schiet vol als ze de hulp van haar team bij haar eigen loopbaan memoreert.

Cultureel rolmodel

Liza

Liza Dehzad (Judica letselschade) werd verkozen tot Upcoming talent 2019. De jury roemde Dehzad voor de laagdrempeligheid van haar kantoor en het feit dat ze een multicultureel rolmodel is. ‘Op mijn zevende vluchtte mijn familie uit Afghanistan’, begon ze haar pitch. ‘Mijn lang gekoesterde wens om te leren lezen en schrijven ging in vervulling. Nu spreek ik zeven talen en heb mijn eigen kantoor. Mijn kennis deel ik met UvA-studenten bij de wetswinkel.’ Dehzad versloeg de talenten Roos Elemans (Stibbe) en Celine van Es (Dentons Boekel).

De winnares van vorig jaar, De Monchy, vertelde dat de prijs haar veel bewuster heeft gemaakt van het tekort aan vrouwelijke partners. ‘Ik heb dit onderwerp altijd vermeden, maar ik waag me er nu toch aan.’ Tijdens haar partnertraject was De Monchy zwanger en besloot daarom geen extra projecten aan te gaan. ‘Dat bleek geen probleem, collega’s hadden er simpelweg niet bij nagedacht dat ik in verwachting was’, zegt ze. Veronderstel niet te snel dat werk en gezin niet samen kunnen gaan, bepleitte De Monchy.

Female partner

Het bestaan als female partner viel De Monchy niet mee. ‘Ik heb me nog nooit zo vrouwelijk gevoeld. Al die vragen hoe ik dit als vrouw met mijn gezin combineer, dat hoort een mannelijke partner nooit. Al die events waar ik naar toe werd gestuurd omdat ik een vrouw was, niet vanwege de inhoud.’ Leiderschap wordt te mannelijk gedefinieerd, stelt De Monchy. ‘Daardoor herkennen we vrouwelijk talent niet als het voor ons staat. Zelfs ik heb deze bias. Die systeemfout moeten we aanpakken.’

Stijn Dunk

Redacteur Advocatenblad

Profile page
Advertentie