Het cijfer van 1850 beschikbare advocaten is volgens de RvR zo’n zestig procent van het totaal aantal van circa drieduizend advocaten dat bij de raad geregistreerd staat voor het vervullen van piket. De RvR is niet in staat om cijfers geven van het aantal advocaten dat zich daadwerkelijk beschikbaar stelde in de eerste twee weken van januari dit jaar.

Veruit de meeste piketplanningen begin januari kunnen op reguliere wijze ingevuld worden, zegt de RvR op zijn website. Voor zo’n tien procent van het totaal aantal lokale planningen zijn nadere maatregelen nodig. Het gaat om de volgende locaties en rechtsgebieden: Tiel en Wageningen (straf- en jeugdrecht), Zutphen, Assen en Groningen (jeugdrecht), Den Bosch, Leiden en Zeeland (vreemdelingenrecht), Gouda (strafrecht) en Drenthe (BOPZ).

Komende week probeert de raad de planning ook voor de laatste roosters rond te krijgen. Advocaten die al hadden aangegeven beschikbaar te zijn, kunnen hiervoor gebeld worden met de vraag of ze extra inzetbaar zijn.

Nadat de NOvA en de specialisatieverenigingen hadden aangegeven dat wat hen betreft de aangekondigde piketacties en verhinderacties van de baan waren hebben veel advocaten zich alsnog aangemeld voor het vervullen van piketdiensten in de eerste twee weken van januari, schrijft vrijdag Dekker aan de Tweede Kamer.

Advocatenbelangen

De recent opgerichte Vereniging Advocatenbelangen (VA) zegt uit het bericht van de Raad voor Rechtsbijstand af te leiden ‘dat de stakingsoproep door een substantieel aantal advocaten is ondersteund’.
Volgens de VA biedt de raad advocaten een beloning om de openstaande piketten op te vullen ‘zodat de staking ook op die plaatsen gebroken kan worden’.
De vereniging roept advocaten op ‘de druk op de ketel te houden’ en de staking in januari voort te zetten.

Volgens Edwin Borghs, beleidsmedewerker bij de RvR, is het breken van een staking niet aan de orde. ‘Er is immers geen sprake van een algemene staking. Die is afgeblazen door de NOvA en de specialisatieverenigingen.’ Borghs bevestigt dat de RvR extra vergoedingen uitkeert aan advocaten die worden ingezet om de gaten in de roosters op te vullen. ‘Van hen wordt meer gevraagd, zo moet een deel verder reizen, soms vanuit een andere regio. Wij doen wat we moeten doen om de piketplanning rond te krijgen. Dat is onze verantwoordelijkheid naar de rechtzoekenden.’

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie