De vereniging van Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) plaatst deze week een advertentie in het AD om mensen te wijzen op de nieuwe partneralimentatie.

Volgens de vFAS zijn veel gehuwden niet op de hoogte van de veranderingen per 1 januari. De duur voor partneralimentatie gaat flink omlaag en de fiscale aftrekbaarheid wordt stapsgewijs afgebouwd. De gevolgen van deze nieuwe wetgeving zijn ingrijpend, zowel voor de ontvanger als voor de betaler, aldus de vereniging.

Zo wordt de alimentatieduur teruggebracht van twaalf jaar naar de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van vijf jaar. De vFAS vindt dat de wetswijziging past bij de huidige tijd. ‘Als je weet dat veertig procent van alle huwelijken eindigt in een scheiding, is het belangrijk dat er gestuurd wordt op arbeidsparticipatie en economische zelfredzaamheid’, zegt voorzitter Alexander Leuftink.

Ook de fiscale aftrekbaarheid van betaalde alimentatie wordt beperkt. De vFAS vreest dat de overheid zich ten onrechte rijk rekent door uit te gaan van een jaarlijkse besparing van € 43 miljoen. Als de partneralimentatie omlaag moet, zal een toenemend beroep worden gedaan op fiscale toeslagen en in het uiterste geval op de rechtspraak, voorspelt de vereniging.

Advertentie