Laan heeft maandag samen met rechtenstudent Jiska Stad-Ogier een brief geschreven naar alle gerechtsbesturen en de NOvA. Daarin beschrijven zij dat het voor advocaten en rechtzoekenden met een beperking lastig is vooraf in te schatten of een gerechtsgebouw rolstoelvriendelijk is dan wel een gehandicaptenparkeerplaats heeft. ‘Ik moet steeds weer uitzoeken of en waar ik kan parkeren’, vertelt Laan, die een rolstoel gebruikt. ‘Het staat niet op de website en wanneer ik bel heeft de beveiliging vaak geen idee.’

Het plan voor de brief ontstond in juni dit jaar op het symposium ‘Toegang tot het recht’ van het College voor de Rechten van de Mens. Die toegang moet ook fysiek goed geregeld zijn, volgens de Wet Gelijke Behandeling en het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. Toch houden gerechtsgebouwen en advocatenkantoren lang niet altijd rekening met de handicaps van bezoekers, aldus de briefschrijvers. De oproep voor een betere toegang wordt gesteund door sociaal advocaat Matthijs Vermaat en Dick Houtzager, voormalig lid van het College voor de Rechten van de Mens.

Zonder lift

Ook advocatenkantoren zijn regelmatig onvoldoende ingericht op medewerkers of bezoekers met een beperking, weet Laan. ‘Op de Zuidas zijn kantoren vaak goed toegankelijk. Maar mijn eigen kantoor aan de Herengracht bijvoorbeeld is een monumentaal pand zonder lift.’

Met hun brief willen Laan en Stad-Ogier bij rechtbankpresidenten en de NOvA aandacht vragen voor de praktische belemmeringen en in gesprek gaan over oplossingen. ‘Dat kost weinig geld en soms alleen maar een mentaliteitsverandering’, volgens de brief. Oplossingen kunnen divers zijn, zegt Laan. ‘Dat kan betekenen dat een gerechtsgebouw of advocatenkantoor geen gebruik maakt van deurdrangers die de toegang bemoeilijken. Maar ook een website met volledige en heldere praktische informatie maakt veel verschil. Waarop echt staat aangegeven: deze voorzieningen zijn er wel en deze niet.’

Letterlijk toegang

Peter Arnoldus, lid van de Raad voor de rechtspraak, laat weten dat alle gerechtsgebouwen goed toegankelijk zouden moeten zijn voor minder validen. “Je moet letterlijk toegang tot het recht kunnen hebben, desnoods met assistentie. De brief is gericht aan de gerechtsbesturen van alle gerechten. Maar als er zaken verbeterd kunnen worden, dan hoor ik dat graag. Ik neem dit serieus en ga graag het gesprek aan met betrokkenen”.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie