Gemiddeld geeft de advocatuur de Europese rechter een 6.7 als rapportcijfer op het gebied van onafhankelijkheid. Aan het onderzoek namen bijna 4.500 advocaten deel.

Advocaten uit het Verenigd Koninkrijk geven rechters met een 9 de hoogste score. Daarna volgen Zweden, Noorwegen en Ierland, allen met een 8,2. Nederland maakt met een 7,7 de top vijf compleet. Daarbij plaatst de Rechtspraak wel de kanttekening dat het aantal Nederlandse respondenten erg laag is (53) en er daarom geen harde conclusies aan dit cijfer kunnen worden verbonden.

In Hongarije, Griekenland Cyprus en Slowakije zijn advocaten met scores tussen de 5,1 en 5,5 het minst positief over de onafhankelijkheid van de rechtspraak.

Rechters

Het rapport is het laatste deel van een tweeluik. In het eerste deel werden meer dan 11 duizend rechters middels een enquête gevraagd naar de mate waarin zij onafhankelijkheid ervaren. Het Europese gemiddelde lag bij deze enquête op een 8,3. Nederland haalde zelfs een 9, rechters geven in ons land aan dat ze zeer onafhankelijk hun werk kunnen doen.

Advertentie