In 2019 daalde de totale waarde van fusies en overnames binnen Europa van 986,4 miljard naar 770,5 miljard dollar. Deze afname van 21,9 procent is volgens Mergermarket in belangrijke mate te wijten aan de mondiale handelsoorlogen, de grote onzekerheid rond de Brexit en de lagere economische groei. Wereldwijd daalde de omzet in de M&A-markt in 2019 met 6,9 procent.

De krimp van de Europese fusie en overnamemarkt had een stevige impact op de M&A-cijfers van internationale advocatenkantoren die ook in Nederland zijn gevestigd. Bij Linklaters daalde de totale waarde van de Europese fusies en overname-deals van zo’n 301 miljard dollar in 2018 naar 141 miljard in 2019, een terugval van 51 procent. In Europese M&A-top 10 van advocatenkantoren daalde Linklaters daardoor van de tweede naar de achtste plek. Allen & Overy zakte van plaats drie naar tien door een omzetdaling van 43,7 procent. Clifford Chance ging van plek zes naar elf na een afname van de M&A-waarde met 42,2 procent.

Stijging Benelux

Binnen de regio Benelux steeg in 2019 anderzijds de M&A-waarde van een aantal in Nederland gevestigde kantoren. Zo klom de totaalwaarde van fusies en overnames in Nederland, België en Luxemburg waar De Brauw Blackstone Westbroek bij betrokken was van zo’n 17 miljard naar 37 miljard dollar. De M&A-omzet van NautaDutilh verdrievoudigde in 2019 van 9 naar 27 miljard dollar, goed voor een stijging van de veertiende naar de tweede plek in de Benelux-ranglijst. Stibbe steeg van plek zesentwintig naar vier. Zowel Stibbe, NautaDutilh als De Brauw adviseerden in 2019 bij de megafusie tussen Fiat Chrysler en Peugot.

Een andere groeimarkt betrof de fusies en overnames van Europese bedrijven in de rest van de wereld. Ter waarde van 272 miljard dollar namen Europese investeerders in 2019 bedrijven over uit andere continenten, een waardestijging van ruim 28 procent vergeleken met 2018. Ook het aantal M&A-deals binnen Europa die waren gefinancierd met private equity nam toe, tot het hoogste waardeniveau sinds 2007.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie