Aanleiding voor de confrontatie was een interview zaterdag in de Telegraaf met een van de twee anonieme advocaten die sinds kort Nabil B. bijstaan. Voor anonimiteit is gekozen uit vrees voor nieuwe represailles na de moord op Derk Wiersum. In het interview uit de advocaat stevige kritiek op de handelswijze van Inez Weski, raadsvrouw van Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het Marengo-proces. De eerdere suggestie van Weski om de anonimiteit ter discussie te stellen in het belang van een eerlijk proces, vindt hij onzinnig en gevaarlijk. ‘Nabil zei letterlijk: Weski zet mijn advocaten zo voor een vuurpeloton.’

Daarnaast constateert de advocaat van Nabil B. bij Weski een hang naar publiciteit. ‘Ze strooit met persberichten. Hoe dat in het belang van haar cliënt kan zijn, zie ik niet.’ Verder beschuldigt hij Weski en andere advocaten van verdachten in het Marengo-proces van stemmingmakerij. Dit omdat zij in de media suggereerden dat Wiersum samen met de kroongetuige verklaringen “in elkaar had gepuzzeld’’ om mensen veroordeeld te krijgen. Dat droeg er volgens Nabil B. aan bij dat Wiersum uit wraak werd vermoord.

Klacht

In een persbericht op haar website noemt Weski de kritiek “opruiend en lasterlijk”. Zij stelt dat ze nooit de namen van de anonieme advocaten heeft willen weten. Wel heeft Weski de rechter-commissaris verzocht dat beide advocaten ‘zichtbaar eventueel gegrimeerd en onherkenbaar moesten zijn tijdens de ondervraging van hun cliënt teneinde hun interactie met de getuige tijdens de ondervraging te kunnen beoordelen op eventuele beïnvloeding.’ Wat het gepuzzel met verklaringen betreft, wijst Weski er op dat Nabil B. deze term zelf heeft geïntroduceerd. ‘Namelijk, dat hij samen met de politie en soms met zijn toenmalige raadslieden “puzzelt” over wat PGP berichten dan betekenden, wie daarmee zou worden bedoeld.’

Weski heeft zaterdag een klacht ingediend bij de Amsterdamse deken Henrichs. Tegenover NRC Handelsblad verklaarde Henrichs niet te willen oordelen over de clash tussen beide kampen. Wel uit hij zijn bezorgdheid over het publiek uitvechten van de discussie over nut en noodzaak van anonieme advocaten. ‘Ik vrees voor een voortgezet debat in de media. Deze discussie hoort thuis in de rechtszaal. Ik roep op tot terughoudendheid, vanwege het aspect van gevaarzetting’.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie