Dat zei de officier van justitie in de zaak in de zwaarbeveiligde bunker van de rechtbank in Amsterdam Osdorp. Woensdagmiddag vond de eerste inleidende zitting over de moord op Wiersum plaats. Tijdens deze zitting stond alleen Giërmo B. (36) terecht. Hij wordt vervolgd voor het medeplegen van moord. De tweede verdachte, een neef van Ridouan Taghi die terecht staat in het Marengo-proces, moet later voor de rechter verschijnen.

Er werden woensdagochtend 18 september meerdere schoten op Wiersum afgevuurd. De officier spreekt van ‘een absoluut schokkende moord die door velen werd gezien als een aanval op de rechtsstaat, een ongekende aanval op de waarheidsvinding. Wiersum was naast advocaat ook vader, echtgenoot, een zoon, familie, vriend en een zeer gewaardeerde collega.’

Bloedsporen

Volgens het Openbaar Minister (OM) zijn op de vluchtauto van de moordenaars van Wiersum bloedsporen van het slachtoffer gevonden. Onderzoek leidde tot de vondst van twee sporen, aan de binnen- en buitenzijde van een achterportier van de witte Opel Combo. De auto werd na de moord aangetroffen in Almere.

Het OM meldt dat het onderzoek nog in volle gang is. Dat kan er toe leiden dat meer verdachten worden aangehouden. De verdenking tegen Giërmo B. vat het OM als volgt samen: ‘De auto, de telefoon, het dna en het plotseling kunnen beschikken over een grote hoeveelheid geld is genoeg voor de verdenking van medeplegen van moord.’

Verdachte ontkent

Giërmo B. ontkent betrokkenheid bij de moord. Zijn advocaat Tjalling van der Goot (Anker & Anker in Leeuwarden) zegt dat B. om andere redenen in de Opel Combo reed. ‘De auto was niet van hem. Cliënt is niet de schutter: het signalement (tengere man, atletisch, rond de 20 jaar) past niet bij mijn cliënt.’ Giërmo B. zelf gaat niet in op de zaak. Wel laat hij de vrouw van Wiersum en zijn kinderen weten dat hij het vreselijk vindt wat er is gebeurd. ‘Het is vreselijk wat de familie is overkomen. Ik ben ook vader van kinderen.’ Stijn Franken woonde de zitting bij als advocaat van de nabestaanden.

Van der Goot verzocht de rechtbank woensdag om het bevel tot voorlopige hechtenis op te heffen. Volgens de officier van justitie moet Giërmo B. blijven vastzitten. ‘Het onderzoek loopt nog en er is gevaar voor herhaling.’

Verdachte blijft vastzitten

De rechtbank wees het verzoek af. Er zijn volgens de rechtbank sterke aanwijzingen dat B. de vaste gebruiker van de Opel Combo was. Ook de bloedsporen op de auto, chatgesprekken die erop wijzen dat B. met spoed naar Suriname wilde vertrekken en het contant betalen van grote geldbedragen vlak na de moord zijn volgens de rechtbank verdacht.

Het is nog onduidelijk wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld. De rechtbank schorste de behandeling woensdag voor onbepaalde tijd. Binnen negentig dagen volgt er een nieuwe oproep.

Condoleance Derk Wiersum breed 2

Deel van Dossier

Derk Wiersum

Dossier Derk Wiersum op de website van het Advocatenblad

Derk Wiersum
FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie