Volgens Knüppe staat 2020 deels in het teken van kwaliteit bevorderende maatregelen. Zo gaan er per 1 maart twee verordeningen gelden die advocaten voorschrijven hun dienstverlening onderling te evalueren en die hen verplichten zich in te schrijven in het rechtsgebiedenregister. Deze ontwikkelingen dragen bij aan de kwaliteit van de advocatuur, maar verhogen ook de regeldruk, aldus Knüppe. Volgens de deken, die eerder deze maand onverwacht het stokje overnam van de plotseling teruggetreden Johan Rijlaarsdam, is de algemene raad zich daar terdege van bewust. ‘We hebben dan ook het voornemen de regels voor de advocatuur aan een kritische beschouwing te onderwerpen’, kondigde hij aan.

Knüppe zei verder dat de NOvA zich ook gaat buigen over de regels voor advocaten in dienstbetrekking, ook wel Cohen-advocaten genoemd. Deze regels zijn twintig jaar oud en aan evaluatie toe, stelde hij. Ook ontwikkelingen in de markt nopen daartoe, aldus Knüppe.  Hij doelde daarmee op het initiatief BrandMR van schaderegelingsuitvoerder SRK. De verordening op de advocatuur staat momenteel niet toe dat de advocaten van SRK voor BrandMR werken.

Voorkeur liggend_DaniellevdBerg_05

Strijder voor een open markt

SRK wil met BrandMR de markt op, maar stuit op de Voda. SRK-advocaat Danielle van den Bergh legt uit wat haar drijft.

KeesPijnappels_01

Kees Pijnappels

Hoofdredacteur

Profile page
Advertentie