Het hof bekrachtigt daarmee het eerdere oordeel van de Raad van Discipline die in maart vorig jaar tot dezelfde maatregel kwam.

De advocaat kreeg een dekenbezwaar aan haar broek volgend op een echtscheidingsprocedure waarin ze een beroepsfout had gemaakt. In een civiele procedure, waarin ze haar eigen verdediging voerde, werd ze veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding. Ze ging daartegen in hoger beroep en dreigde de rechtbank te wraken als die een proces-verbaal zou laten opmaken van de eerdere zitting.

De deken vond dat die handelswijze niet door de beugel kon en stapte naar de tuchtrechter. Het hof bekrachtigt nu het oordeel van de raad. Volgens het hof is het in algemeen ongewenst dat een advocaat in zijn eigen zaak procedeert, vanwege het risico dat daarbij onvoldoende distantie wordt betracht.

Het hof wijst er daarnaast op dat ‘eerbied voor de rechterlijke autoriteiten’ uitdrukkelijk deel uitmaakt van de advocateneed. Het dreigement was ongepast en getuigt niet van respect voor de rechtbank.

De betreffende advocaat heeft zich inmiddels laten schrappen van het tableau.

Advertentie