Of dit opportunisme is of uilskuikengedrag, moet blijken. Ik noem twee recente voorbeelden van massagepogingen.
Kamerlid Dilan Yesilgöz neemt het standpunt in dat IS-kinderen niet mogen terugkeren naar Nederland. Binnen 48 uur wordt het standpunt gewijzigd in dat IS-kinderen voorwaardelijk mogen terugkeren. Wel moeten de ouders lokaal, in bijvoorbeeld Irak, worden berecht en mogen nooit meer terugkeren naar Nederland. Dat ouders, Nederlands staatsburger, mogelijk de doodstraf krijgen, wordt gezien als eigen schuld.
Vrijwel iedere volksvertegenwoordiger vindt geweld tegen de lhbtq-gemeenschap onacceptabel. Pride-evenementen zijn verworden tot een carnaval van politieke correctheid. In diverse steden buitelen gezagsdragers over elkaar heen met roze of regenboogvlaggetjes en dassen. Niettemin blijft de Nashville-verklaring heimelijk stevig omarmd. Eén van mijn studenten is recent in elkaar geslagen en vervolgens als een hond opgejaagd door een meute intoleranten. Louter omdat hij homoseksueel is. Hij moest letterlijk onderduiken. Op mijn brandbrief naar de gezagsdragers kwam slechts één reactie. Op persoonlijke titel.
Voor velen van u en voor mij geldt dat wij de rechtsstaat niet zo nodig hebben. Ik ben een witte man, hetero, goede opleiding, tal van privileges, ‘woke’ noch conservatief. Ik ben geen homo en heb geen buitenlandse roots. De uurtjes worden netjes gefactureerd, we drinken barolo’s bij de partner thuis en hebben al dan niet een degelijke auto of eersteklas treinabonnement. De rechtsstaat bestaat vooreerst en voornamelijk voor Nederlandse burgers, veelal minderheden, die onder druk staan. Zeker als deze druk door volksvertegenwoordigers wordt opgevoerd. Om deze reden is het prettig dat een activistische advocaat is opgestaan.
Entree: uw confrère Sidney Smeets, strafpleiter bij Spong Advocaten. U zou een Twitteraccount moeten nemen, louter om zijn tweets te lezen. Deze advocaat benoemt de pijnlijke zaken sans gêne. Zoals ‘Het gevecht om de xenofobe en racistische PVV/FvD kiezer is geopend. A race tot the bottom’, naar aanleiding van een VVD-promotiefilmpje waarin gepleit wordt voor gebiedsverboden voor overlastgevende asielzoekers. Of ‘Transfobie is geen “mening” en hoort dus ook niet als “opinie” een podium te krijgen in een krant’, naar aanleiding van een bericht in Trouw. Smeets is een activist die, in mijn optiek, de nieuwe tijd pijnlijk accuraat benoemt en analyseert. Het is een advocaat die zich uitgesproken verzet tegen de polarisatie, intolerantie en lethargische gezapigheid die Nederland langzaamaan in hun greep krijgen. Advocaat Sidney Smeets is de Malcolm X van de lhbtq-community.

Harry Veenendaal

Columnist

Profile page
Advertentie