In 2019 kwamen er in totaal 1.499 zaken voor de rechter waarin iemand werd aangeklaagd voor witwassen. Dat zijn er 295 meer dan het jaar ervoor. Uiteindelijk werd afgelopen jaar in 997 gevallen een straf opgelegd, een stijging van 22 procent.

Het Openbaar Ministerie (OM) schrijft de stijging toe aan de extra aandacht voor witwassen. ‘Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd op het onderwerp witwassen en afpakken van crimineel geld, wat heeft geresulteerd in een stijging van het aantal onderzoeken dat wordt aangebracht bij de rechter.’ Ook witwasexperts bevestigen dit aan BNR.

Wetgeving

Ook een belangrijke wijziging in de witwaswetgeving speelt mee. Die wijziging heeft ervoor gezorgd dat de bewijsvoering aanmerkelijk eenvoudiger is. ‘Eerst was alleen sprake van witwassen als een verhullende handeling had plaatsgevonden’, zegt fraude- en witwasexpert Cees Schaap tegen BNR. Nu kan bijvoorbeeld een inbreker die kort na de inbraak wordt gesnapt door de politie zowel voor de inbraak als voor het witwassen van de buit worden vervolgd. ‘Hij hoeft het geld niet te hebben verstopt, dat moest eerst wel om onder het kopje witwassen te vallen.’

‘Daardoor kunnen de cijfers wel een vertekend beeld geven’, waarschuwt Jan van Koningsveld, witwasexpert en directeur van het financiële Offshore Kenniscentrum. ‘Opeens vallen veel meer zaken onder het kopje witwassen. Dus het hoeft niet meteen te betekenen dat we veel beter zijn geworden in het opsporen van witwassen.’

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie