Corpus Christi

Corpus christi s

Als de 20-jarige Daniel voorwaardelijk wordt vrijgelaten uit een Poolse jeugdinrichting, slaat hij een nieuwe weg in. Hij raakt bevriend met een priester van een lokale kerk. Voor enkele dagen is de oude priester van het dorp afwezig. Daniel neemt een dienst van de priester over, en neemt zijn eerste biecht af. Beetje bij beetje wint hij het vertrouwen van de bewoners. Hij leert ze beter kennen en stuit op een tragedie binnen het dorp.

Corpus Christi van regisseur Jan Komasa is het fascinerende verhaal over tweede kansen en in het reine komen met het verleden.

Nuestras madres

Nuestras-madres_st_6_jpg_sd-high s

Het proces van de militairen die over de schreef gingen tijdens de burgeroorlog, heeft Guatemala anno 2013 in de greep. Het ene slachtoffer na het andere legt een getuigenis af. De jonge antropoloog Ernesto werkt mee aan de identificatie van vermiste personen. Als hij het verhaal van een oude dame hoort, denkt hij dat dit hem weleens op het spoor kan zetten van zijn vader. Als guerrillastrijder verdween zijn vader tijdens de oorlog. Ernesto begint aan een zoektocht naar waarheid, gerechtigheid en veerkracht. Voor zijn regie ontving de Belgisch-Guatemalteekse César Díaz in Cannes afgelopen jaar de Caméra d’or.

El guardián de la memoria

Guardian_of_Memory_1 s

Het Mexicaanse plaatsje Juárez Valley, aan de grens tussen Mexico en Texas, werd geteisterd door geweld van bendes en het leger in combinatie met politiemachten, bedreigingen en moord. Veel inwoners vluchtten naar de VS. Indrukwekkende documentaire van regisseur Marcela Arteaga waarin bewoners hun verhaal doen en een immigratieadvocaat pleit voor erkenning.

Collective

De brand die in oktober 2015 uitbrak in nachtclub Colectiv in Boekarest was een van de grootste rampen uit de recente Roemeense geschiedenis. Deze ramp kostte 27 mensen het leven, 180 mensen raakten gewond. De protesten die binnen enkele dagen uitbraken, leidden tot het aftreden van de sociaaldemocratische regering.

Van de gewonden stierven er 37 in lokale ziekenhuizen aan bacteriële infecties. Regisseur Alexander Nanau praat met journalisten van een landelijke krant die aan het licht brachten dat de ziekenhuizen sterk verdunde desinfectantia gebruikten. Ook praat hij met de minister van Volksgezondheid in de tijdelijke technocratische regering en met slachtoffers. Met deze documentaire schetst Nanau op een sobere en aangrijpende wijze de corruptie die Boekarest beschadigt.

Winactie

Het Advocatenblad verloot in samenwerking met het Movies that Matter Film Festival vijfmaal twee gratis toegangskaarten voor een voorstelling naar keuze. Mail voor 10 maart naar [email protected] met als onderwerp ‘Movies that Matter Festival’, vermeld in uw mail uw naam en adres. 
 

Het Movies that Matter Film Festival is van vrijdag 20 tot en met zaterdag 28 maart in Den Haag. Kijk voor het programma op moviesthatmatter.nl/festival.  

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie